F16's van de vliegbasis Volkel
Volledig scherm
F16's van de vliegbasis Volkel © Vliegbasis Volkel

Volkelse F16's brengen saluut bij herdenking in Roermond

VOLKEL/ROERMOND - F-16's van de vliegbasis Volkel brengen zaterdag 7 september een eresaluut bij de herdenking in Roermond van militairen  die zijn gesneuveld in voormalig Nederlands-Indië en Nieuw- Guinea.  Daarom zal vliegbasis Volkel deze zaterdag extra opengesteld zijn zodat de F-16's voor hun fly by op en neer naar Limburg kunnen vliegen.  

Vijf F-16’s vertrekken die zaterdagmiddag vanaf vliegbasis Volkel om een fly-by te verzorgen boven het Nationaal Indië Monument te Roermond. Daar worden Nederlandse militairen herdacht die gesneuveld zijn in het voormalige Nederlands-Indië of Nieuw-Guinea. De vliegbasis is hiervoor naar verwachting open gesteld van 13.00 tot 15.30 uur.

Missing Man

Het Nationaal Indië Monument herinnert aan ruim 6.200 Nederlandse militairen die in de periode tussen 1945 en 1962 in het voormalige Nederlands-Indië of Nieuw-Guinea zijn gesneuveld. Bij het monument wordt jaarlijks een herdenkingsplechtigheid gehouden. Tijdens deze plechtigheid vliegen de toestellen over de begraafplaats om een eregroet te brengen aan de gevallenen. Deze eregroet wordt uitgevoerd in een zogenaamde missing man formatie, waarbij één toestel de groep verlaat als symbool voor de gevallenen.