Volledig scherm
Prins Hannes III van de Kuussegatters overhandigt de bijzondere ‘Vonk-onderscheiding’ aan Thijs Vonk, prins Porcellus de 54ste. © Hans van Alebeek

Vonk laat bekoelde liefde Uden Veghel weer gloeien

UDEN/VEGHEL - De Udense Knoerissen en de Veghelse Kuussegatters hebben elkaar weer gevonden. Met dank aan de ‘prinselijke familie’ Vonk die letterlijk en figuurlijk een brug sloeg tussen beide kemphanen.  

Elkaar een beetje plagen en kietelen hoort bij carnaval. En zeker als het om de Udense Knoerissen en de Veghelse Kuussegatters gaat. Maar de laatste jaren was die strijd de gewone carnavalsleut wel voorbij. Het werd nog net geen Oost - en West-Berlijn, met Mariaheide ertussen. maar toch. 

Mooi gebaar 

De Knoerissen kwamen niet naar de Veghelse prinsenontvangst, andersom liet Veghel vorig jaar verstek gaan bij de receptie van prins Porcellus waar traditiegetrouw toch echt alle clubkes uit de buurt komen feliciteren. De relatie bekoelde flink. Tot zondagmiddag tijdens de prinsenreceptie in Uden waar de Kuussegatters met een groots gebaar de Knoerissen weer in hun armen sloten. En andersom. 

,,Het kon zo niet langer meer”, sprak de Veghelse prins Hannes III tot de volle Knoerissenstal in Markant. Dat de Udense Thijs Vonk, prins Porcellus de 54ste, in Veghel is geboren noemde hij ‘een mooi gebaar’ van de Knoerissen. Als dank daarvoor hadden de Kuussegatters een beroep gedaan op Pieter Vonk, de vader van Thijs en zelf ooit prins carnaval in Veghel, die in vol ornaat een filmpje met wijze raad had ingesproken. Helaas niet live want pa Vonk had namelijk al een verre vakantie geboekt toen hij hoorde dat zoonlief prins was geworden.

Volledig scherm
De twee prinsen bekijken samen de video met oud-prins Pieter Vonk die zijn zoon toespreekt. © Hans van Alebeek

Uit handen van prins Hannes III kreeg prins Porcellus vervolgens de laatste van vijf bijzondere medailles die Pieter Vonk tijdens zijn regeerperiode had laten maken. ,,We gaan er samen een mooi feest van maken”, zei een zichtbaar ontroerde Thijs Vonk. De Muur was gevallen, heel de zaal reageerde enthousiast - met kippenvel of een warm hart - op het einde van deze lokale Koude Oorlog. Met dank trouwens ook aan de vorige Porcellus, Ad van der Weele die meehielp aan de ‘wiedergutmachung’ door als een soort Gorbatsjov in Veghel de vredespijp te gaan roken. Nu kunnen beide kemphanen elkaar weer gewoon gaan plagen. 

Spelletjes 

Dat plagen gebeurde zondag volop tijdens de drukbezochte en flink uitlopende prinsenreceptie in Markant. Bijvoorbeeld door de Heikrikkels uit Mariaheide en de Volkelse Piepers die met gekke spelletjes de prins  uitdaagden. Dat er dan in de zaal eigenlijk amper naar alle toespraken wordt geluisterd, deert niemand.  Iedereen doet zijn ding op het podium terwijl de zaal vrolijk kletst en wat drinkt totdat zijzelf aan de beurt zijn en de rollen omgekeerd zijn.  

Volledig scherm
Een biertje drinken zonder handen, een van de vele opdrachten die de prins zondag moest uitvoeren tijdens de prinsenreceptie in de Udense Knoerissenstal. © Hans van Alebeek

Echt stil werd het alleen tijdens de strak gesneden video van de voetbalvrienden van Vonk die dertien jaar geleden als Oranje-fans naar Praag trokken met Thijs Vonk, een menneke nog, in de hoofdrol. Als oud-wethouder ontving Vonk ook de nodige politieke vrienden. 

Zijn fractie Jong Uden had een flinke greep in de partijkas gedaan en honderden roze caps laten maken plus buttons met ‘hun’ prins erop.  Van enkele oud- en huidige wethouders kreeg Vonk nog een grote ‘Prinsjesdagkoffer’ vol nuttige attributen voor zowel een prins als wethouder: onder andere een dikke huid, scheenbeschermers en kletskoppen.