Volledig scherm
Vrachtverkeer op de N279 kan straks voorrang krijgen door slimme verkeerslichten die op groen springen als er een vrachtwagen aankomt. © jan zandee/fotoburo bolsius

Vrachtwagen krijgt groen licht op nieuwe N279

DEN BOSCH/VEGHEL - De nieuwe N279 tussen Veghel en Asten krijgt 'slimme verkeerslichten’ die het verkeer beter laten doorstromen. Ze geven bij kruisingen voorrang aan vrachtverkeer. Dit jaar nog komen er van die verkeerslichten in Veghel. 

De intelligente VerkeersRegelInstallaties (iVRI’s) kunnen communiceren met vrachtwagens die voorzien zijn van een speciale techniek. Al vanaf grote afstand is er dan contact tussen de vrachtwagen en het verkeerslicht en krijgt de vrachtwagen groen. Ook hulpdiensten kunnen er gebruik van maken.  De slimme iVRI’s worden in het najaar geïnstalleerd op de N79 in Veghel bij bedrijventerrein De Amert op het stuk tot en met de Rembrantlaan. In de regio Helmond zijn al slimme verkeerslichten geplaatst bij de aansluiting met de Deurneseweg op de A67. Later komen er meer op de rest van het traject. 

Minder stoppen en optrekken 

Uit een simulatie blijkt dat door de slimme stoplichten in de spits de doorstroming van vrachtwagens verbetert met tien procent en tijdens de daluren met zeventien procent, zonder dat dit ten koste gaat van de doorstroming van het overige verkeer. Omdat vrachtwagens minder hoeven te stoppen en optrekken is twee procent afname van CO2-uitstoot berekend. Ook is er minder brandstofverbruik.  

Digitale bandenmeter

De slimme verkeerslichten zijn een onderdeel van een pakket aan nieuwe technologieën die ingezet worden op de N279. Eerder al werd aangekondigd dat er een digitale bandenspanningsmeter in het wegdek komt, waarbij vrachtwagens een signaal krijgen als hun bandenspanning niet hoog genoeg is. Dit moet verkeersopstoppingen door lekke banden of klapbanden tegengaan en ook weer uitstoot van CO2 en brandstof terugdringen. SmartwayZ.NL is initiator, een innovatief mobiliteitsprogramma van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, Rijkswaterstaat, de provincies Noord-Brabant en Limburg, diverse gemeenten, bedrijven en kennisinstellingen.

In 2020 wordt gestart met de opwaardering van de N279 tussen Veghel en Asten. Kruisingen worden ongelijkvloers gemaakt, er komt een omleiding bij Dierdonk in Helmond en de route bij Veghel wordt uitgebreid naar twee keer twee rijstroken.