De skibaan op de voormalige vuilstort in Uden krijgt straks gezelschap van een zonnepark.
Volledig scherm
De skibaan op de voormalige vuilstort in Uden krijgt straks gezelschap van een zonnepark. © Hans van Alebeek

Vuilnisbelt Uden wordt mogelijk zonnepark

UDEN Het college van Uden wil in principe meewerken aan de realisatie van een zonnepark op de voormalige vuilstort aan de Vluchtoordweg in Uden. Volgens wethouder Franko van Lankvelt past dat in het streven om Uden in 2035 geheel energieneutraal te laten zijn. 

TPSolar, het bedrijf dat ook het grote zonnepark aan de Zeelandsedijk bij vliegbasis Volkel exploiteert, heeft de gemeente om medewerking verzocht voor de aanleg van een tweede park. Het eerste is  sinds een jaar operationeel. 

Quote

Wij willen als college geen landbouw­grond opofferen aan zonnepar­ken

Franko van Lankvelt, wethouder

,,Wij willen als college geen landbouwgrond opofferen aan zonneparken, dus dan is de voormalige vuilstort een reëel alternatief", zegt Van Lankvelt. De belt, die tien jaar geleden werd afgedekt,  beslaat een oppervlakte  van tien hectare. Daarvan zou zes hectare in beslag worden genomen door het zonnepark. 

Bedrijventerrein

Het is de bedoeling dat er 25.000 panelen worden geplaatst, die voldoende elektriciteit leveren voor 1.700 huishoudens. Ter vergelijking: het zonnepark aan de Zeelandsedijk telt 43.000 panelen op 14 hectare die stroom leveren voor 3.500 huishoudens.  ,,Dus het wordt ongeveer de helft. In eerste instantie denken we aan elektriciteit voor het nabijgelegen bedrijventerrein Vluchtoord", aldus de wethouder.  Voor de aanleg van het park aan de Zeelandsedijk moest eerst onontplofte munitie uit de Tweede Wereldoorlog worden geruimd. Dat kostte Uden 186.000 euro, welk bedrag grotendeels door Den Haag werd terugbetaald.   

Zuinig ruimtegebruik

Volgens de wethouder moet er nog wel even ‘gestoeid’ worden met de provincie. ,,Het plan past namelijk niet helemaal in het provinciale beleid. Dat beleid, Zuinig Ruimtegebruik geheten, stamt uit 2004 en daarin worden nog geen zonneparken genoemd.” 

De 25 meter hoge afgedekte belt zou aanvankelijk een recreatieve bestemming krijgen. Veel verder dan de kunststofskibaan die er nu ligt is het nooit gekomen.