Blikvangers in de Maashorst in juni 2017: wisenten met jonge kalfjes.
Volledig scherm
Blikvangers in de Maashorst in juni 2017: wisenten met jonge kalfjes. © Arjen Boerman / FREE Nature

Waar blijven ze toch dit jaar, de wisentkalfjes?

UDEN - De kudde wisenten in de Maashorst staat nog droog dit jaar, voor wat betreft geboortes. Kenners vragen zich af waarom. 

Geen nieuws lijkt goed nieuws deze zomer, als het gaat over de wisenten in de Maashorst. Geen incidenten, geen protesten van tegenstanders. Maar ook geen geboortenieuws en dat is opvallend. 

Wel zijn er terugkerende klachten over loslopende stieren buiten het omheinde wisentengebied. Maar die blijken telkens weer op een misverstand te berusten. Er blijkt dan op de aangegeven locatie een tauros-stier te lopen. Ook een imposant rund maar wel anders dan de wisent.  

Aan de verkeerde kant

Volgens de leiding van de Maashorst is er slechts eenmaal een wisent buiten de draad gekomen. In het vroege voorjaar stond een jong stiertje aan de verkeerde kant van de afrastering, te kijken hoe hij terug kon komen. Een Maashorst-ranger zag dat. Vervolgens werd een soort nooddraad om het dier geplaatst en voor terugkeer een tijdelijk gat in de echte omheining geknipt.

,,Bij elke melding doen we twee dingen’’, vertelt wisent-kenner Leo Linnartz. ,,Er gaat iemand kijken op de gemelde plek. En we bellen de student die de wisentkudde volgt - dat gebeurt nagenoeg dagelijks - om het aantal dieren even te tellen. Dat zijn er dan telkens 21.’’

Nog niet één wisentkalfje

Dat antwoord is dan geruststellend omdat het aangeeft dat de kudde compleet én binnen de omheining is. Maar er schuilt ook een tegenslag in: er is dit jaar nog niet één wisentkalfje geboren in de Maashorst. 

Dat valt tegen na twee rijke jaren met vijf (2017) en zes (2018) kalfjes, gevierd met beschuit met muisjes voor wandelaars en fietsers midden in het natuurgebied en juichende persberichten voor de buitenwereld.

Moeilijk te zien

Een beeld uit voorgaande jaren: de kudde wisenten met jonge kalfjes in de Maashorst.
Volledig scherm
Een beeld uit voorgaande jaren: de kudde wisenten met jonge kalfjes in de Maashorst. © Arjen Boerman / FREE Nature

Linnartz, van de organisatie ARK Natuurontwikkeling die ook de wisentkuddes elders in Nederland volgt, hoopt nog op één op twee najaarskalfjes in de Maashorst: ,,Of die er komen, weten we niet. Bij wisenten is moeilijk te zien of ze drachtig zijn. Pas in de laatste dagen voor de geboorte kun je iets zien aan een moederdier.’’
Een verklaring voor de geboortestop heeft Linnartz niet: ,,Wij denken dat het mede door de droogte van vorig jaar kan komen. Ze slaan daarom misschien een jaartje over.’’ Echter op de Veluwe zijn deze zomer juist wél wisentkalfjes geboren, voor het eerst sinds 2016. In dat jaar gingen zowel in de Maashorst als op de Veluwe begrazingsprojecten met wisenten van start.