Warm welkom voor ‘bevrijders’ in Uden en Zeeland

Bevrijding 75 jaarUDEN/ZEELAND - Een ronduit warm welkom. Dat kregen de ‘bevrijders’ in deze contreien. In Zeeland kregen de mannen en vrouwen van Liberation Task Force zelfs bloemen toegeworpen. 

Ach, wat nou stikstof-discussie of klagen over CO2-uitstoot. Geen haan die daarnaar kraait op de dag dat deze regio stil staat bij de bevrijding. In Erp, Boekel, Uden en Zeeland passeren tal van luid pruttelende en walmende legervoertuigen. Tanks, jeeps, motoren, trucks, kraanwagens, het hele legergroene assortiment. 

Het tafereel is overal hetzelfde: inwoners zwaaien uitbundig naar ‘bevrijders’. In Zeeland werpen kinderen hen bloemen toe. Iedereen maakt filmpjes en foto’s.

Tekst gaat verder onder kader.

Erwtensoep

Tientallen voertuigen houden halt op de Markt in Uden, die omzoomd is door honderden inwoners. De bevrijders worden getrakteerd op erwtensoep, roggebrood en spek. Ze knopen praatjes aan met inwoners, onder wie Ben van Rossem, die van 1943 is. 

,,Het is een mooi, prachtig evenement. Het is eigenlijk nostalgie. Waar een hoop ellende achter schuil gaat. In het voorjaar waren we in Auschwitz, ook in de Nederlandse barak. Dan word je stil”, zegt Van Rossem.

Quote

Zonder stuurbe­krach­ti­ging, dat is hard werken

Ben van Rossem

,,Mijn vader heeft op de Grebbeberg gevochten, maar daar hadden we het nooit over.” Tanks vindt-ie imponerend, maar ook die jeep waar hij bij staat mag er wezen. ,,Zonder stuurbekrachtiging, dat is hard werken.” 

Volledig scherm
Markt Uden loopt vol met voertuigen. © Maarten van de Rakt

Chauffeur René Groot Kormelink (vandaag ‘bevrijder’ en in het normale leven politieman) knikt instemmend. ,,Hij heeft maar drie versnellingen. Waar anders de één zit, zit hier de achteruit. Deze jeep is heel sterk, daar kunnen moderne jongens niet aan tippen.”

,,Ik ga ervan uit dat dat dummies zijn”, wijst Van Rossems’ schoonzus Ellen van Schijndel op de handgranaten die bij Groot Kormelink om de nek hangen. ,,Wij mogen dit spul dragen”, reageert hij geruststellend. Op de achtergrond klinkt passende muziek van Seniorenorkest Uden.

Volledig scherm
Even oliedruppels opvangen. © Maarten van de Rakt

Ben van Echteld (uit 1935) poseert verderop voor een tank: ,,Ik vind het een mooie belevenis. Toen ik 10 was, zag ik ze binnenkomen in de Sint Janstraat. Dat ging dagenlang door. Toen mocht ik op zo’n tank meerijden. We zitten al de hele week in het oorlogsgebeuren. Van de week gaan we naar Tiel, om mijn door de Duitsers vermoorde oom te herdenken.”

Volledig scherm
Onderweg naar de Markt in Uden voorbij het gemeentehuis. © Maarten van de Rakt

Hartje Zeeland is royaal versierd met vlaggen, banieren en oranje slingers. Heel Zeeland is uitgelopen om het bevrijdingsfeestje mee te maken. Het geduldig wachten wordt beloond. De lange stoet voertuigen vult een flink stuk van de Kerkstraat. 

Onder de motorblokken worden matjes uitgerold om onder de motorblokken om oliedruppels op te vangen. Inwoners kuieren langs de groene rij. ,,Het is zeer imposant, maar die wagens stinken wel”, zo klinkt het commentaar achter de dranghekken.

Volledig scherm
Een tank ratelt door de Kerkstraat in Zeeland. © Maarten van de Rakt
Volledig scherm
Een militair deelt snoepjes uit in Zeeland. © Maarten van de Rakt
Volledig scherm
-Bloemen werpen in Zeeland, nog een hele kunst. © Maarten van de Rakt