Volledig scherm
De vier prullenbakken in Uden. © Hans van Alebeek/BD

Wat wordt de mooiste prullenbak voor Uden?

UDEN - Wat wordt de mooiste en beste prullenbak voor Uden? De gemeente gaat dat komende maanden uitzoeken met een proef in de Marktstraat. 

Daar staan vier verschillende exemplaren met aparte bakken voor restafval en zogeheten PMD  of PBD (plastic, metaal/blik, drankkarton). 

Thuis hebben de Udenaren al lang een aparte bak voor alle soorten afval. In het centrum en andere openbare plekken is er nog altijd maar één soort bak waar alle rotzooi in verdwijnt, of niet. Met de nieuwe testexemplaren wil Uden onderzoeken of het winkelpubliek in het centrum het afval scheidt en welke bak het beste werkt. 

Tekst gaat door onder de foto. 

Volledig scherm
Wordt het afvalbak 1? © Hans van Alebeek
Volledig scherm
Of toch dit ronde exemplaar? © Hans van Alebeek
Volledig scherm
Het derde testexemplaar. © Hans van Alebeek
Volledig scherm
En de laatste afvalbak voor gescheiden afval. © Hans van Alebeek

De proef loopt tot begin volgend jaar als de gehele Marktstraat onder handen wordt genomen. Wat de kosten zijn voor de nieuwe bakken, is volgens de gemeente nog niet te zeggen. Dat hangt onder andere af welk exemplaar gekozen wordt en hoeveel er straks geplaatst worden, mogelijk ook elders in Uden. 

Enigszins verwarrend

De vier proefbakken staan verspreid in de Marktstraat. Eentje is rond met een soort afdakje, de rest rechthoekig, al dan niet met een soort dakje. Enigszins verwarrend is dat op de ene bak sprake is van PMD terwijl op de andere over PBD wordt gesproken. Beide begrippen worden wel vaker door elkaar heen gebruikt. 

Volledig scherm
Deze oude bakken gaan op termijn verdwijnen. © Hans van Alebeek