Volledig scherm
Zaterdag en zondag worden in Zijtaart de Brabantse kampioenschappen paardensport gehouden. © Ruitersportvereniging Zijtaart

Weekeinde vol pony’s en paarden in Zijtaart

videoZIJTAART -  De beste ruiters en amazones uit Brabant zijn dit weekeinde te zien tijdens de Brabantse Kampioenschappen in Zijtaart.  De deelnemers strijden om de Brabantse titel en voor een plek op de Hippiade (Nederlands kampioenschap) in Ermelo eind augustus. Zaterdag is de dag voor de ponyruiters, zondag komen de paarden in actie op het terrein aan de Hoge Biezen in Zijtaart.

Het is de derde keer dat de Brabantse Kampioenschappen in Zijtaart worden gehouden. In 2008 en 2015 waren de kampioenschappen ook al in Zijtaart. Het evenement wordt vrijdagavond al afgetrapt met een sponsoravond waarbij voormalig Formule-1 coureur Jan Lammers een presentatie houdt. 

Pony's

Zaterdag beginnen de spring- en dressuurwedstrijden voor ponyruiters al om 9.00 uur.  De hele dag wordt in diverse klassen en categorieën gestreden om het kampioenschap en afvaardiging naar de Nederlandse kampioenschappen in Ermelo.  Ook komen vanaf 13.30 uur de beste viertallen uit de provincie in actie bij de afdelingsdressuur. In het strodorp zijn de hele dag diverse optredens en activiteiten voor jong en oud. Zo is er zaterdag om 12.00 uur een optreden van Ad Lauwen met zijn trekpaarden en hackney's van familie Meulemeesters. Om 14.00 uur komen opnieuw trekpaarden in de ring met een sleepmat waarop mensen plaatsnemen. 

Paarden

Zondag staat in het teken van de paarden. Ook daar zijn dressuur- en springwedstrijden in diverse klassen. Het programma begint om 9.00 uur. ‘s Middags staat onder meer de kür op muziek op het programma en rijden de viertallen. Ook op zondag is er in en rond het strodorp van alles te doen. Onder meer om 14.00 uur is er een demonstratie Working Equitation door Ton Duivenvoorden. Verder is er beide dagen straattheater, een springkussen, een zandbak en kunnen kinderen geschminkt worden.