Geconcentreed aan het werk bij de jeugdquiz Zeeland.
Volledig scherm
Geconcentreed aan het werk bij de jeugdquiz Zeeland. © Tjeu van Ras

Zeelandse jeugd op zoek naar Nokia's en fotorolletjes

ZEELAND - Een Nokia telefoon. Of een fotorolletje. U kent ze nog wel. Maar voor veel kinderen is het een raadsel wat het verhaal is bij deze ‘voorwerpen van toen’. De deelnemers aan de vijfde 'Zellandse Jeugd Quiz' krijgen deze zaterdagavond wel meer vragen uit een tijd die ze zelf niet hebben meegemaakt. 

En fanatiek zijn ze. Bij het beantwoorden van de meerkeuze vragen is iedereen uiterst geconcentreerd, bij andere onderdelen is het aanzienlijk luidruchtiger. Meer dan 100 kinderen, verdeeld in groepjes van drie of vier, krijgen heel wat opdrachten te verwerken tijdens deze Zellandse Jeugd Quiz. De organiserende stichting Jeugdbelangen Zeeland heeft er veel werk van gemaakt. Voorzitter Twan van der Loop van de organiserende commissie is enthousiast over de deelname en de inzet van de kinderen. ,,Iedereen vindt het superleuk. We hebben dit jaar meer kinderen dan voorgaande jaren, er zijn zelfs kinderen uit Uden bij.” 

Met hesjes aan het dorp in

Voorwerpen raden bij leden van de heemkundekring Zeeland
Volledig scherm
Voorwerpen raden bij leden van de heemkundekring Zeeland © Tjeu van Ras

De kinderen zijn verdeeld in twee categorieën, groep 7 en 8 van de basisscholen en de andere groep met leerlingen tot 15 jaar van het voortgezet onderwijs. Open vragen, meerkeuzevragen, tal van opdrachten en drie buitenopdrachten moeten ze afwerken. In fluorescerende hesjes gaan ze het dorp in. Luisteren naar de zangeressen van het Keukenkoor, die liedjes zingen waarover vragen worden gesteld. Of naar de pastorie waar leden van de plaatselijk heemkundekring voorwerpen uit de eigen collectie laten zien. De steunberen van de organiserende stichting zetten de kinderen op het voormalige Vlasgaardterrein aan het werk met activiteiten die ze zelf als vrijwilliger voor de stichting doen. 

Vooral meisjes doen mee 

De kinderen uit de groepen 7 en 8 zijn gemengd van samenstelling, evenveel jongens als meisjes. Uit het voortgezet onderwijs zijn het vooral meisjes die meedoen, die categorie telt slechts twee jongens. Na de buitenopdrachten wacht hen allen in de zaal Ambianz een groot puzzelboek met opdrachten zoals de ‘volwassen' Zeelandse dorpsquiz die kent. Niet zo ingewikkeld, maar duidelijk ook heel pittig. 

Uitslag

Het Dreamteam werd winnaar in de categorie groep 7 en 8, in de categorie voortgezet onderwijs won de groep Wikipedia's.

Zingen met leden van het Keukenkoor
Volledig scherm
Zingen met leden van het Keukenkoor © Tjeu van Ras