Volledig scherm
Fietsers voelen zich niet veilig op de smalle Kornetstraat (foto) en Land van Ravensteinstraat in Uden. Na de zomervakantie gaat de drukke toegangsweg naar het centrum van Uden opnieuw op de schop. © Van Assendelft

Zeker tot half 2021 flinke overlast door reconstructie toegangsweg Uden

UDEN - Gebruikers en aanwonenden van de Land van Ravensteinstraat  en Kornetstraat in Uden zullen zeker zes tot negen maanden flinke overlast hebben van de reconstructie van die wegen. De gemeente denkt na de zomervakantie met de aanleg van twee vrijliggende fietspaden te kunnen beginnen. Ook wordt er meteen een aparte rioolbuis voor regenwater aangelegd.  

De nieuwe aanpassing van de drukke toegangsweg naar het centrum (in 2012 werd de huidige situatie gerealiseerd) is nodig omdat de weg veel te gevaarlijk is. Met name (brom)fietsers voelen zich niet veilig op de smalle rijbaan die ze onder andere moeten delen met de HOV-bussen die er ook overheen moeten. Aan de geplande reconstructie is een uitgebreid inspraakprogramma met aanwonenden en belanghebbenden vooraf gegaan. 

Kosten: 1,9 miljoen euro 

Volledig scherm
Een oude foto-impressie van het dubbelzijdige fietspad aan de Land van Ravensteinstraat in Uden. Dit is ter hoogte van de huisartsenpost/Pius X-kerk, kijkend richting Bitswijk. © Gemeente Uden

Op basis daarvan is het plan flink aangepast: aanvankelijk wilde de gemeente aan één kant van de weg een dubbel fietspad aanleggen maar uiteindelijk zijn dat twee vrijliggende fietspaden geworden aan beide zijden van de weg. Door die aanpassing werd het plan bijna een miljoen euro duurder dan gepland. In totaal worden de kosten geschat op 1,9 miljoen euro. 

Overlast tot zeker half 2021 

De gemeente is van plan om te beginnen aan de kant van het Muziekplein en dan richting het busstation te werken. Volgens planning gebeurt dat vanaf het derde kwartaal van dit jaar en zal het werk zeker tot half 2021 duren. De exacte start hangt echter ook af van mogelijke bezwaren die nog ingediend kunnen worden tegen het verkeersbesluit dat nodig is voor de aanleg. Dat besluit ligt vanaf 16 januari ter inzage. 

Op dinsdag 21 januari is er een inloopavond in het gemeentehuis waarop meer informatie over het project wordt verschaft en concept-tekeningen van de nieuwe situatie te zien zijn. De avond begint om 19.30 uur.