Volledig scherm
Een aanrijding met een reebok zorgt voor veel schade. De dieren zelf overleven het meestal niet. © Brinkman

Zestig aanrijdingen met ree en das rond Maashorst

ZEELAND - Minstens zestig dieren zijn dit jaar door een auto geraakt, op wegen in en rond natuurgebied de Maashorst. Negen van de tien keer ging het om een ree.

Dit meldt de wildbeheereenheid Groot Maashorst. Deze vereniging van jagers is actief in Heesch, Nistelrode, Schaijk, Reek, Zeeland en Uden.  In dit werkgebied zijn al meer dan 60 aanrijdingen met reeën en dassen genoteerd. Mogelijke verkeersslachtoffers in de kernen van de gemeente Oss, waar een andere wildbeheereenheid (wbe) actief is, zitten niet bij het genoemde totaal.

Dennis Schel, secretaris van wbe Groot Maashorst, durft niet te zeggen of er sprake is van een toe- of afname.  Vergelijken met voorjaande jaren is lastig omdat er in hetzelfde gebied toen nog vier wbe’s bestonden. Dit jaar zijn de lokale verenigingen van jachthouders samen gegaan.

Wildaanrijdingen worden geregistreerd door de Stichting Afhandeling & Monitoring Fauna-aanrijdingen. Vaak komt ook een jager kijken. De registratie maakt mogelijk dat maatregelen genomen worden op plaatsen waar vaker aanrijdingen zijn. Een voorbeeld is de Bergmaas tussen Zeeland en Uden, aldus Schel: ,,Daar zijn betere wildspiegeltjes geplaatst. Voorheen had je er wel vijf aanrijdingen per jaar, nu pas eentje.’’