In Boekel werden Toon en Mien Kandelaars allebei lid in Orde Oranje Nassau
Volledig scherm
In Boekel werden Toon en Mien Kandelaars allebei lid in Orde Oranje Nassau © gemeente Boekel

Zeven koninklijke lintjes in Boekel

BOEKEL - Zoals in alle gemeenten gooide ook in Boekel het corona-virus deze vrijdag roet in het eten. Zeven Boekelaren kregen deze morgen  van burgemeester Bos telefonisch te horen dat ze Lid in de Orde van Oranje Nassau geworden waren. Vanmiddag brengt Bos hen thuis allemaal een bloemetje. Van een feestelijke uitreiking kan vandaag geen sprake zijn. Dat gebeurt op een later moment. Opvallend in Boekel is dat de echtelieden Toon en Mien Kandelaars allebei een lintje krijgen. 

Toon Kandelaars

Toon bouwt al sinds 1998 de kerststal in de Sint Agathakerk mee op. En al ruim daarvoor hielp hij in Uden zijn broer die koster was. Sinds 2000 is hij lid van het KBO-koor ‘Blijde Herfstklanken’ en vanaf 2008 is hij voorzitter van het parochieel mannenkoor.  Tijdens de ziekteperiode van de oud-voorzitter van het KBO-koor verzorgde hij kosteloos diens voor- en achtertuin en reed hij regelmatig mee naar het ziekenhuis in Nijmegen. 

Mien Kandelaars

Mien Kandelaars, de vrouw van Toon,  is sinds 1980 vrijwilliger bij de jeugdhobbyclub. Iedere week ontvangt zij de kinderen die komen knutselen en beheert zij de kassa. Ook zorgt zij voor de knutselmaterialen. Vanaf  1994 is zij bestuurslid van de jeugdhobbyclub en sinds twintig jaar penningmeester. Zij speelde een belangrijke rol bij de verhuizing van de club naar een nieuw onderkomen. 

Wim van den Oord

Wim van den Oord, lid in de Orde van Oranje Nassau
Volledig scherm
Wim van den Oord, lid in de Orde van Oranje Nassau © fGemeente Boekel

Wim van de Oord was van 1974 tot 1996 bestuurslid bij de scouting. Van 2008 tot 2018 was hij vrijwilliger bij Ons Welzijn, voorheen Vivaan. Daar droeg hij zorg voor het plaatsen en repareren van alarmeringsapparatuur. Van 1996 tot 2005 was hij lid van de raad van toezicht van de plaatselijke Rabobank en van 2000 tot 2017 vrijwilliger bij Waterschap Aa en Maas. Hij verzorgde daar rondleidingen, onder meer voor scholen. Vanaf 2011 is hij bestuurslid van de KBO-afdeling en sinds 2014 secretaris van de kring Boekel-Venhorst van die KBO. Ook is hij vrijwilliger bij het Rode Kruis en fungeert hij als verzorger bij de Vierdaagse. Bovendien ondersteunde hij de opzet van de huisvesting voor vluchtelingen. Naast dat alles is hij sinds 2013 vrijwilliger bij de WielerToerClub Boekel. 

Peter van den Berg

Peter van den Berg, lid in de Orde van Oranje Nassau
Volledig scherm
Peter van den Berg, lid in de Orde van Oranje Nassau © fam Van den Berg

Peter van den Berg is verknocht aan de brandweer. Sinds 1 augustus 1989 is hij brandweerman. Eerst in Boekel bij de vrijwillige brandweer als brandmeester, later bevelvoerder en hij leidde veel brandweerlieden op. Na de regionalisatie van de brandweer trad  hij in dienst bij de Brandweer Brabant Noord. Sinds 2004 is hij betrokken bij carnavalsstichting De Knöllekes. Hij was jarenlang medeverantwoordelijk voor het organiseren van de optocht en sinds 2011 is hij voorzitter.  Tot slot is hij initiatiefnemer, mede-oprichter en voorzitter van de stichting Auwerwetse Boekelse Oogstdag. 

Maria Tielemans

Maria Tielemans, lid in de Orde van Oranje Nassau
Volledig scherm
Maria Tielemans, lid in de Orde van Oranje Nassau © gemeente Boekel

Maria Tielemans is in Boekel vooral bekend als voorzitter van de jeugdhobbyclub. dat is ze sinds 2001.  Voordien was ze vijf jaar vrijwilliger.  Ze draagt er zorg voor de administratie, de inkoop en het beheren en schoonhouden van het gebouw.  Sinds 2018 is ze ook ook secretaris van de Stichting Vrienden van het Sint Jangebouw waar ze beheerder en bouwcoördinator is.  Vanaf 2009 is ze lid van het Missiecomité en voor die tijd, vanaf 1993 was ze vrijwilliger bij basisschool De Regenboog. Tot 2004 was ze daar ook voorzitter van de ouderraad en overblijfmoeder. 

Jan Leenders

Jan Leenders, lid in de Orde van Oranje Nassau
Volledig scherm
Jan Leenders, lid in de Orde van Oranje Nassau © fam Leenders

Jan Leenders is een ervaren restaurateur van wandschilderingen en pleisterwerk  in verschillende kerken, waaronder die in Boekel en Eersel. Hij is sinds 2005 lid van het gilde Sint Agatha en tamboer. In 2007 werd hij bestuurslid met als taak Dekenschrijver (secretaris). Sinds 2005 bezorgt hij wekelijks het blad Boekel Venhorst, wat ten goede komt aan de KBO en harmonie EMM.  Hij is vrijwilliger bij de jeugdhobbyclub en sinds 2007 ook vrijwilliger bij Go 4 Techniek waar hij zich inzet voor technieklessen van basisschoolleerlingen in groep 7. 

Cor van Doren

Cor van Doren, lid in de Orde van Oranje Nassau
Volledig scherm
Cor van Doren, lid in de Orde van Oranje Nassau © fam Van Doren

Besturen zit Cor van Doren in het bloed. Hij is sinds 1979 bestuurslid en penningmeester van het mannenkoor St. Agatha. Vanaf 1995 zit hij ook in het bestuur van carnavalsstichting De Knöllekes en ruitervereniging Rutger van Herpenruiters. Sinds 2000 ‘doet’ hij er ook het bestuur van de scouting bij en hij is sinds 2009 bestuurslid van de St. Agathaparoche/Sint Petrus. Daar is hij voorzitter van de vastgoedcommissie.