De triagetent bij ziekenhuis Bernhoven in Uden wordt vrijdag in gebruik genomen
Volledig scherm
De triagetent bij ziekenhuis Bernhoven in Uden wordt vrijdag in gebruik genomen © Van Assendelft Fotografie / Jeroen Appels

Ziekenhuis zet tent neer om ‘vloedgolf’ aan nieuwe coronapatiënten op te vangen in Uden

VideoUDEN - Ziekenhuis Bernhoven zet buiten een triagetent neer om de 'vloedgolf’ aan nieuwe coronapatiënten op te vangen. Dat zegt algemeen directeur Geert van den Enden in een videoboodschap aan het personeel. Hij kondigt ook aan dat de 'regionale en nationale overheid’ komen helpen. 

De regio Uden/Veghel is één van de zwaarst getroffen gebieden in Brabant, de provincie waar het coronavirus het hardst toeslaat. Dat merkt ziekenhuis Bernhoven, dat bijna alleen maar patiënten met corona binnenkrijgt. ,,Wij zien meer dan we willen zien”, zegt directeur Van den Enden. De tent staat bij de spoedeisende hulp, om de eerste beoordeling van patiënten ‘snel en professioneel’ te doen. Vrijdag wordt hij in gebruik genomen.

Epicentrum van de coronacrisis

,,Uden bevindt zich in het epicentrum van de coronacrisis", onderstreept Van den Enden in de video. Tegelijkertijd is het ziekenhuis relatief klein. Het is qua omvang pakweg eenderde van ziekenhuizen zoals het Elisabeth TweeSteden Ziekenhuis in Tilburg en het Jeroen Bosch Ziekenhuis (JBZ) in Den Bosch. Er zijn bijvoorbeeld ‘slechts’ 6 bedden op de intensive care. Het is dus niet verwonderlijk dat Bernhoven het ziekenhuis is waar de druk het hoogst is. Op dit moment worden patiënten voortdurend overgeplaatst naar andere ziekenhuizen, in Brabant maar ook elders in het land.

Ambulances in de rij

Dat neemt niet weg dat nieuwe patiënten zich in Bernhoven blijven melden en eerst beoordeeld moeten worden. In de tent bij de spoedeisende hulp kan dat gebeuren. Deze week werd duidelijk dat ambulances met patiënten op een zeker moment een uur moesten wachten. 

Tekst gaat verder onder de foto

Volledig scherm
© Paul Driessen

Geert van den Enden onderstreept in zijn videoboodschap dat het ziekenhuis ‘in een heel ernstige situatie’ terecht is gekomen. ,,Het treft ons hard en het vraagt veel van ons. Van onze familie en van ons als collega’s en medewerkers”, zegt de directeur. ,,En als collega’s staan wij iedere dag weer in die brandhaard van het coronavirus. Mensen maken zich zorgen en dat begrijp ik heel goed.”

‘Aantallen zullen snel toenemen’

In Bernhoven worden bijna alleen maar coronapatiënten verpleegd op dit moment. De patiëntenaantallen gaan de komende periode alleen maar toenemen, verwacht de directeur. ,,Ze zullen snel toenemen. Dat betekent dat daar waar het soms nog relatief rustig lijkt op een afdeling, dat de komende periode snel voorbij zal zijn.” Er zijn dan ook nieuwe maatregelen nodig. Van den Enden kondigt aan dat ook ‘de regionale en nationale overheid’ daarvoor voorbereidingen treffen. Wat zij precies kunnen doen, blijft vooralsnog onduidelijk. Bernhoven wil vandaag geen toelichting geven. Vrijdag wordt de pers bijgepraat.

Quote

We staan er niet alleen voor. Andere ziekenhui­zen helpen met het overnemen van patiënten en we zijn blij dat we dat samen met de collega's in de regio mogen doen.

Geert van den Enden, Bernhoven

Van den Enden in de video: ,,We staan er niet alleen voor. Andere ziekenhuizen helpen met het overnemen van patiënten en we zijn blij dat we dat samen met de collega’s in de regio mogen doen.” Onder meer het JBZ in Den Bosch en het ETZ in Tilburg nemen patiënten over. Ook daar is het druk, maar woordvoerders laten weten dat het vooralsnog te doen is. Wachtende ambulances bij de eerste hulp zien ze daar niet. Het JBZ heeft extra personeel op de eerste hulp, zodat coronapatiënten snel door kunnen stromen naar de speciale corona-afdeling of de intensive care.

Meer ic-bedden in Brabant

Ter vergelijking: waar de intensive care van Bernhoven 6 bedden telt, heeft bijvoorbeeld het ETZ er inmiddels 32. Daarvan waren er in Tilburg woensdagochtend 12 bezet door coronapatiënten. Er waren nog genoeg bedden over, ook in het JBZ, maar het aantal patiënten kan snel fluctueren. In heel Brabant wordt  hard gewerkt aan uitbreiding van het aantal ic-bedden, van 120 naar 200 om precies te zijn. Het ETZ nam bijvoorbeeld al een extra vleugel in het ziekenhuis in gebruik. Een belangrijk probleem bij het uitbreiden van een intensive care is de schaarste aan beademingsapparatuur. 

Tekst gaat verder onder de foto

Coronacrisis:  Spandoek met compliment voor zorgpersoneel bij ziekenhuis Bernhoven te Uden.
Fotograaf: Van Assendelft/Jeroen Appels
Volledig scherm
Coronacrisis: Spandoek met compliment voor zorgpersoneel bij ziekenhuis Bernhoven te Uden. Fotograaf: Van Assendelft/Jeroen Appels © Van Assendelft Fotografie

Bart Berden van het Regionaal Overleg Acute Zorg (ROAZ) in Brabant beklemtoont desgevraagd dat de tent in Uden zeker niet gezien moet worden als een paniekmaatregel. ,,Wij hebben zelf bijvoorbeeld een virtuele tent”, aldus Berden, zelf bestuurder bij het ETZ in Tilburg. Daarmee bedoelt hij dat er extra ruimte in het Tilburgse ziekenhuis is gevonden. ,,Bernhoven heeft een relatief nieuw gebouw, waar die ruimte er niet is.” Hij sluit niet uit dat meer Brabantse ziekenhuizen tenten gaan bouwen buiten het ziekenhuis. Dat doet misschien ten onrechte denken aan Italiaanse toestanden. Volgens Berden is de situatie in Brabant juist nog goed onder controle. Ook in Harderwijk MaastrichtEindhoven en Delft werden overigens al triagetenten gebouwd, zij het om uiteenlopende redenen.

Quote

De instroom van patiënten was in Brabant de afgelopen 24 uur zelfs wat lager dan verwacht

Bart Berden, Regionaal Overleg Acute Zorg

De omliggende ziekenhuizen in Brabant kunnen Bernhoven nog prima helpen, legt Berden uit. De wachtende ambulances bij het Udense ziekenhuis waren volgens Berden een momentopname. ,,De instroom van patiënten was in Brabant de afgelopen 24 uur zelfs wat lager dan verwacht", zegt hij donderdagmiddag.  Verder ziet hij in de rest van het land veel bereidheid om eventueel patiënten over te nemen. In Tilburg wordt erover nagedacht eventueel ook niet-coronapatiënten uit te plaatsen, om IC-ruimte vrij te houden. Belangrijk om te weten is dat patiënten met corona relatief lang op de IC liggen.

‘Beelden die we moeilijk kwijtraken’

Bernhoven-baas Van den Enden betuigt in de video overigens zijn steun aan iedereen die met het virus te maken heeft. ,,Doordat wij in dat epicentrum werken zien we ook meer dan wat anderen mensen in het land en om ons heen zien. Dat raakt ons en dat zijn beelden die we maar moeilijk kwijt raken. Dat maakt enorme indruk op ons.”

Quote

Mensen begrijpen niet goed waar we mee bezig zijn. Snappen niet goed wat wij op ons werk tegenkomen. Dat wat wij zien in zo'n schril contrast staat met wat er buiten beleefd wordt.

Geert van den Enden, Bernhoven

,,De confrontatie is heel erg groot”, vervolgt hij in de video. ,,Samen staan we aan de frontlinie. Het kost ons heel veel kracht om die klus te klaren. En heel veel flexibiliteit. En heel veel inzet. En samen zijn we sterker en bouwen we een hele professionele crisisorganisatie die voor de mensen in deze regio de zorg kan bieden. We merken ook dat het lastig is om dat thuis uit te leggen. Mensen begrijpen niet goed waar we mee bezig zijn. Snappen niet goed wat wij op ons werk tegenkomen. Dat wat wij zien in zo’n schril contrast staat met wat er buiten beleefd wordt.”

300 procent inzet

,,Ik ben me ook bewust dat iedereen zich meer dan inzet. Voor 300 procent zie ik medewerkers rennen en vliegen, maar ik wil je vragen om op elkaar te letten. Dit is niet een sprintje dat we aan het trekken zijn, dit is iets wat we langere tijd met elkaar moeten gaan volhouden. Als de premier en minister dus zeggen, let een beetje op elkaar, dan zijn dat verstandige dingen. Ook wij moeten dat doen. Let een beetje op elkaar. Kijk naar elkaar. Wij moeten sterk blijven, ook komende dagen. Om in de komende periode de dingen te blijven doen die nodig zijn. Nieuwe informatie volgt elkaar heel snel op.”