Volledig scherm
© Peter van Huijkelom

12 jaar celstraf geëist tegen verdachte die Joeri Edelijn neerstak in Uden

* UPDATE 16.30 uur * DEN BOSCH - De rechtbank in Den Bosch heeft donderdagmiddag 12 jaar cel geëist tegen een 25-jarige verdachte uit Uden voor het neersteken van Joeri Edelijn uit Uden. De andere verdachte, een 24-jarige Erpenaar, hoorde een 2-jarige ISD-behandeling voor veelplegers tegen zich eisen, een zonder aftrek van het voorarrest.

Volgens één van de verdachten zou het slachtoffer Joeri Edelijn op de Markt in Uden destijds de eerste klap hebben uitgedeeld. Dat verklaarde de 25-jarige verdachte uit Uden donderdagochtend tijdens de inhoudelijke behandeling van de zaak bij de rechtbank in Den Bosch.

Voorzorg
Bij de zitting, die rond 9.30 uur begon, waren ongeveer 60 vrienden en familieleden aanwezig. De rechtszaak begon een uur later omdat de advocaat vertraging had. Justitie gaat ervan uit dat de Udense verdachte vorig jaar mei de dodelijke messteek heeft toegebracht aan Edelijn. Het mes waarmee Edelijn werd vermoord, pakte de verdachte uit Uden in eerste instantie af van zijn vriend uit Erp. 'Uit voorzorg'. Maar later werd Edelijn met dat mes neergestoken. Het mes werd gedumpt in een rioolput.

Drank en drugs
De verdachten verklaarden in de rechtbank dat ze onder invloed van drank en drugs op pad gingen om cocaïne te scoren op de Markt in Uden. Daar stuitte het tweetal op Joeri Edelijn. Vervolgens zou een van de verdachten direct een tik op zijn neus hebben gehad. De Udense verdachte verklaarde: 'Er ontstond een worsteling en ik heb op een gegeven moment uitgehaald met het mes om hem op afstand te houden.'

Deskundigen noemden in de rechtszaal de verdachte uit Erp agressief en verslavingsgevoelig. De man uit Uden zou als asociaal en prikkelbehoeftig worden gezien. Beiden hebben een strafblad voor vergrijpen als mishandeling, diefstal en drugsbezit.

Verklaring
Tijdens de laatste proformazitting bij de rechtbank moest de Udenaar zich bedwingen om niet al een verklaring voor te lezen. Volgens hem was ten onrechte de indruk ontstaan dat de hele zaak hem onberoerd laat. Dat was mede ingegeven door het feit dat hij en zijn advocaat bij een andere tussentijdse zitting verstek lieten gaan.

Steekpartij
De Erpenaar wordt alleen nog verdacht van openlijke geweldpleging en drugsbezit. Hij is vorige maand op vrije voeten gesteld, in afwachting van de rechtszaak. Joeri Edelijn werd in de nacht van 9 op 10 mei na een avond stappen met vrienden op de Markt in Uden neergestoken. De 27-jarige Ossenaar overleed dezelfde nacht. De twee verdachten werden dagen later opgepakt door de politie.

De rechtbank doet op 10 maart uitspraak.