Volledig scherm
Alle 350 stoelen zijn bezet voor de dienst © Kay den Teuling

350 mensen bij herdenkingsdienst in Udense Kruisherenkapel

UDEN - In de Kruisherenkapel aan het Lieve Vrouwenplein in Uden werd in de herdenkingsdienst van zaterdagmiddag stilgestaan bij de dood van broeders, paters en een zuster die in 1964 en 1965 het leven lieten in Afrika en Papoea.

Voor de bijzondere viering was veel belangstelling. Vrijwel alle 350 stoelen in de kapel waren gevuld. “Vandaag waren ook veel vrienden en familie aanwezig,” vertelt prior provinciaal Peter Snijkers. Hij leidde de dienst in de kerk. “Er was zelfs familie speciaal voor deze dienst overgekomen uit Canada en Rome.”

Op zaterdag is het precies vijftig jaar geleden dat eenentwintig broeders van de Kruisheren, zeven broeders van Sint Gabriël en drie Kapucijnen in Buta zijn vermoord. Ook worden ieder jaar op deze dag broeders en één zuster herdacht die op 24 november 1964 in Dakwa en op 28 januari 1965 in Agats het leven lieten. “Het is nu vijftig jaar geleden en daarmee besluiten wij de cyclus van speciale gedachtenis vieringen,” vertelt Snijkers.

“Mij werd deze week gevraagd of de dood van mensen zin heeft. Ik geloof niet dat de dood van mensen ooit zin heeft. Maar het geeft getuigenis van broederschap. De vermoorde broeders werkten mee aan het opbouwen van levenskwaliteit en geluk tijdens hun zending,” vertelt Snijkers. Tijdens die zendingen zijn de Nederlanders, Belgen en Britse zuster op brute wijze vermoord.

Volledig scherm
Drukte bij Kruisherenkapel in Uden voor herdenkingsdienst © Kay den Teuling
Volledig scherm
Familie uit Canda en Rome zijn speciaal voor de dienst naar Uden gekomen © Kay den Teuling