Volledig scherm
In 1975 werd de stichting Ovilio opgericht om een evenement te organiseren waarbij het schaap centraal stond. © Kay den Teuling

42e Schapendag in Odiliapeel trekt bekijks

ODILIAPEEL - De Oudedijk dwars door Odiliapeel was zondag onherkenbaar aangekleed met tientallen kraampjes voor de jaarlijks terugkerende Schapendag. Maar wie schapen wilde zien, moest even goed zoeken.

In 1975 werd de stichting Ovilio opgericht om een evenement te organiseren waarbij het schaap centraal stond. Het Latijnse woord voor schaap, Ovis en Odiliapeel werden samengevoegd tot Ovilia, maar die naam werd toentertijd niet goedgekeurd, waardoor het Ovilio werd.

Keurmeester
Jaren later is de stichting nog steeds verantwoordelijk voor de schapendag, die dit jaar haar 42e editie beleefde. Maar wie denkt dat de Schapendag met al haar kraampjes vol oude ambachten en eten een feest is enkel voor de dorpsbewoners, heeft het mis. Voor de keuringen van de schapen komen mensen vanuit de wijde regio naar Odiliapeel om hun beestje te laten keuren door een van de keurmeesters.

Ook burgemeester Henk Hellegers besteeg als een ware keurmeester de kiosk in het centrum en keurde de Schapendag helemaal goed. ,,Waar een klein dorp groots in kan zijn”, sprak hij. Als burgemeester komt hij op veel evenementen en ook op de schapendag is hij al heel wat keren geweest. De burgemeester en Luitenant-kolonel Harry Oostema van de vliegbasis spraken met lof over organisatie en evenement.

Op en rondom de velden van R.K.S.V Odiliapeel waren dan echt de schapen te vinden. Naast de keuringen waren er demonstraties en waren er activiteiten voor kinderen.

Volledig scherm
Voor de keuringen van de schapen komen mensen vanuit de wijde regio naar Odiliapeel om hun beestje te laten keuren door een van de keurmeesters. © Kay den Teuling
Volledig scherm
,,Waar een klein dorp groots in kan zijn”, sprak hij. Als burgemeester komt hij op veel evenementen en ook op de schapendag is hij al heel wat keren geweest. © Kay den Teuling

Oss, Uden e.o.