Volledig scherm
Het huidige geluidsscherm aan de oostzijde van de A50 in Uden biedt niet genoeg bescherming tegen lawaai van de snelweg en wordt daarom aangepast. © Hans van Alebeek / BD

A50 bij Uden krijgt nieuw geluidsscherm van zonnepanelen

UDEN - De A50 wordt ter hoogte van Uden een Solar Highway. De snelweg krijgt in 2018 bij Uden een nieuw soort geluidsscherm dat bekleed is met zonnepanelen. Dat heeft Rijkswaterstaat woensdag bekendgemaakt.

Het scherm wordt 400 meter lang en vijf meter hoog. De bovenste vier meter bestaan uit zonnepanelen die aan twee kanten energie kunnen opwekken. De start van de bouw is gepland in 2018. Het huidige geluidsscherm aan de oostzijde van de A50 in Uden biedt niet genoeg bescherming tegen lawaai van de snelweg en wordt daarom aangepast.

Subsidie
Solar Highways is een project van Rijkswaterstaat, de gemeente Uden en projectpartners Energieonderzoek Centrum Nederland (ECN) en Solar Energy Application Centre (SEAC). Het scherm wordt voor een deel betaald met een Europese subsidie en zal in deze afmetingen de eerste van zijn soort zijn.

Het traject bij Uden is een testlocatie. De energieopbrengst en de beheerskosten zullen anderhalf jaar nadat het scherm in gebruik is genomen worden geëvalueerd, waarna bekeken wordt of er meer van dit soort schermen zal worden gebouwd.

Oss, Uden e.o.