Volledig scherm

Aftrap voor communicatie-campagne in ziekenhuis Bernhoven

UDEN - Patiënten en zorgverleners die beter met elkaar leren praten om tot de juiste behandeling te komen. Dat is het doel van de campagne 'Betere zorg begint met een goed gesprek' die dinsdag onder meer is afgetrapt in het Udense ziekenhuis Bernhoven.

Naast Bernhoven doen ook het Westfries Gasthuis en het Amsterdams Medisch Centrum (AMC) mee aan de campagne. Minister Edith Schippers gaf vanmiddag samen met ambassadeur van de campagne Bart Chabot het startsein met een oproep aan alle patiënten, artsen en ziekenhuizen om aan de campagne mee te doen.

Weinig betrokken
Vier op de tien patiënten hebben nu niet de ervaring dat zij een waardevolle bijdrage aan het gesprek met hun arts in het ziekenhuis leveren. Patiënten geven aan dat artsen vaak wel meerdere behandelopties voorleggen, maar vijftien op de honderd patiënten voelt zich te weinig betrokken bij de uiteindelijke beslissing over hun behandeling. Dit blijkt uit het eerste onderzoek over Samen Beslissen van de Patiëntenfederatie Nederland.

De campagne moet een impuls geven aan alles dat door patiëntenorganisaties, wetenschappelijke verenigingen, ziekenhuizen en universitair medische centra(umc’s) wordt gedaan om samen beslissen mogelijk te maken.

Oss, Uden e.o.