Volledig scherm
Fransje Murphy. © Van Assendelft Fotografie/Jeroen Appels

‘Art of the Sky vond ik een heel indrukwekkend moment’

UDEN - Aan de hand van een aantal vragen schetst een al dan niet bekende Udenaar in de rubriek 'Het Uden van' zijn of haar beeld van het dorp. Deze keer is dat Fransje Murphy (67).

Fransje Murphy draaide zeventien jaar mee in de Nederlandse volleybaltop. De geboren Osse, woonde onder meer in Moordrecht en het Italiaanse Perugia en reisde als international de wereld over. Toch is Uden vanaf 1974 haar thuisbasis. Ze werkte als leerkracht op SBO De Tandem. Net als bij veel andere ex-topsporters blijft er altijd een lijntje met de sport. Sinds vorig jaar is ze bestuurslid van De Volaren, een club van ex-bondcoaches en -internationals. Ze gaat er drie keer per week op uit om te joggen, het liefst in de omliggende natuur. Ook is ze gastvrouw bij Kunststation Uden, actief voor Markant Uden en schildert ze voor goede doelen. En ze heeft het fotograferen in de natuur ontdekt. Regelmatig plaatst ze de prachtigste plaatjes op Facebook en Twitter. ,,Zoals die van de wisent in een herftspalet. Ik stond achter het draad en hij kwam op me aflopen waardoor het lijkt of ik pal voor hem sta.” Fransje is getrouwd met Canadees Peter Murphy, die ze in 1970 op het WK Volleybal in Bulgarije ontmoette.

Restaurant
,,Uitgaan is voor mij: samen uit eten of met vrienden. Uden heeft keuze genoeg. En het is net hoe de pet staat. Maar ik heb een zwak voor Bella Italia vanwege de persoonlijke benadering door de gastheren: vroeger Umberto en nu voortgezet door zijn zoon Tino."

Leukste winkel
,,Ik ben geen gerichte winkelaar. Maar ik vind de energie in het centrum geweldig, mede door de inzet van velen. Ook in het buitengebied bruist het van de initiatieven. Denk daarbij aan streekwinkels en zaakjes als ’t Sfeerwinkeltje op Slabroek."

Mooiste herinnering
,,Erg indrukwekkend vond ik Art of the Sky, in 2009. Een project van Dorry Arts, waarbij Udense schoolkinderen en leerkrachten allemaal samen in het sportpark een levend schilderij vormden van de Molen van Jetten. Ik heb als leerkracht veel met deze bijzondere creatieve vrouw te maken gehad. Uden was dan ook in rouw door haar plotselinge overlijden in december 2014."

Mooiste plek
,,
Theater Markant, het Museum voor Religieuze Kunst, middeleeuwse bodemvondsten, een bioscoop, een heemkundekring, een ziekenhuis, Van der Valk. Uden heeft het toch maar."

En in de natuur
,,De Maashorst in brede zin, dus mét loslopende dieren die aan mensen gewend zijn. Een heikel onderwerp, ik weet het. Maar ook de parken, wijstgronden en kloostertuinen zijn prachtig."

Eeuwig zonde
,,
Het verdwijnen van Vier Uden Sportief en het paardenevenement op de Markt. Het had wel iets dat paardengetrappel in het landelijke straatbeeld."

Op de schop
,,De autosloperij bij de entree van Uden is geen visitekaartje."

Ontspannen
,,In onze mooie presidenten-buurt voel ik me thuis. Ik kom tot rust in onze tuin, maar ook tijdens een fietstocht in het buitengebied waar ik graag stop om te fotograferen en de trainingen met de Keien in het bos."

Complimenten voor...
,,​De mensen die Uden tot een leefbare plek maken. En educatie op allerlei gebied. Wat dat betreft hoop ik dat vakken als sport, muziek, natuur en kunst een belangrijk deel van het curriculum blijven vormen. Die expressie hebben kinderen nodig."

Uden...
,,​Een mooie plaats met een groot verleden en een bruisend heden."

Oss, Uden e.o.