Volledig scherm
De biomassacentrale van Attero, rechts op de foto. In het gebouw links staan de stoomketels van aardappelverwerker Peka Kroef die voor de rest van de stoom in de fabriek moeten zorgen. © Hans van Alebeek

Attero vraagt verhoging capaciteit biomassacentrale Odiliapeel aan

ODILIAPEEL - De biomassacentrale van afvalverwerker Attero in Odiliapeel heeft de provincie gevraagd of zij haar capaciteit mag verhogen van 3 ton per uur naar 4 ton per uur. De centrale verstookt houtsnippers en groenafval tot stoom voor Peka Kroef, de aardappelverwerker aan de andere kant van de Beukenlaan.

Een aanvraag die door de buren met argusogen wordt gevolgd, zoals alles rondom deze 'fabriek in de wei'.

Variabel
Toch is er volgens Attero niks aan de hand. "Voor de omgeving blijft alles hetzelfde. En ook de installatie zelf verandert niet", zegt woordvoerder Léon Dirrix. Volgens hem is de extra capaciteit nodig omdat in de praktijk is gebleken dat de verbrandingswaarde van het groenafval nogal varieert. Om toch een vaste hoeveelheid stoom te kunnen leveren, moet volgens hem soms iets meer gestookt worden. "Maar dat zal niet permanent het geval zijn", zegt Dirrix. Dat kan trouwens ook niet, want de centrale mag per jaar maximaal 31.000 ton verwerken: vol continu, het jaar rond, is dat 3,5 ton per uur.

Oss, Uden e.o.