Volledig scherm
© Ministerie van Defensie

Belevingsvluchten F-35 boven Volkel gaan eind mei definitief door

VOLKEL - De belevingsvluchten boven Volkel die eind mei boven Volkel plaats zouden vinden, gaan definitief door. Dit heeft minister Jeanine Hennis-Plasschaert bekendgemaakt.

De F-35, ook wel bekend als de JSF, komt volgens de huidige planning van defensie in de week van 23 mei voor drie weken naar Nederland. Het toestel landt dan eerst op Vliegbasis Leeuwarden. De omwonenden van zowel de vliegbasis Volkel als Leeuwarden willen het geluid van de F-35 vergelijken met dat van de F-16. Hennis nam daarom vorig jaar het initiatief om de F-35 naar Nederland te halen.

Tijdens de belevingsvlucht vliegen de F-35 en F-16 kort na elkaar de aankomst- en vertrekroutes. Hennis: “Omwonenden kunnen zo kennismaken met het toestel en het geluid ervaren in hun eigen omgeving. Ik hoop dat de belevingsvluchten meer duidelijkheid bieden voordat het toestel definitief naar Nederland komt”.

De dorpsraad Volkel riep eerder al zo veel mogelijk mensen uit Volkel op om eind mei mee te doen met de enquête rondom de belevingsvlucht die de F-35 boven het dorp gaat maken. Alleen op die manier kan goed bepaald worden wat de verschillen met de huidige F-16 zijn.