Volledig scherm
Gebakjes proeven voor MRK in Uden. © Paula van Hout

Beste gebakjes voor MRK Uden kunnen beter

UDEN - Wie heeft het beste gebakje voor bij de koffie? Dat was de hamvraag dit weekend bij MRK in Uden. De jury zocht tussen achte baksels naar hét gebakje voor het nieuwe museumcafé de Refter.

Eigenlijk was er weinig op aan te merken. Het Mini Rozijnen Koekje (MRK) is lekker. Er is één maar: wat nu als het Museum voor Religieuze Kunst een andere naam krijgt? Want daar wordt serieus over nagedacht, volgens Quirine van Aerts, projectleider in het museum. ,,Dan is het alleen nog een mini rozijnen koekje", lacht de bakster Selma Brouwers. ,,Maar, er is goed over nagedacht. Hoe het uiteindelijk geserveerd zou moeten worden is een detail. Dat komt later", is de opmerking van de jury. 

Selma Brouwers uit Uden won eerder kookwedstrijden. Ook nu krijgt ze lovende reacties. Of haar lekkers bij de koffie of de thee gaat winnen, zal pas blijken op 14 oktober tijdens de finale.

Op deze regenachtige zondag krijgen de acht deelnemers tips om hun recept te verbeteren. De taarten en koeken worden in restaurant Somm, schuin tegenover het museum, geproefd door chef-kok Stef de Schaaf van Somm, Christian van Kempen, eigenaar van de Chocolaterie Patisserie in Oss en Quirine van Aerts van het museum. De gasten die zijn mee gekomen mogen allemaal mee proeven. 

Voorwaarden

De baksels moeten aan nogal wat voorwaarden voldoen. Het moet een origineel recept zijn, waarin minimaal één van de kruiden uit de museumtuin is gebruikt. Dat kruid moet het hele jaar beschikbaar zijn. De jury sluit graag het gebruik van giftige kruiden en hennep uit. Spacecake is toch niet origineel meer. De productiekosten en -tijd moeten haalbaar zijn. Het gebakje moet passen bij de abdij en de kunst. Verder moet het biologisch zijn, een dag buiten de koelkast kunnen en te eten zijn door vegetariërs en mensen met allergieën. 

Winnaar

Het museum kende al het 'Birgittinessen Kroontje' bij de koffie. De vraag is nu of daar de abrikozen haverkoek met tijm van Rosalyn van Aerts, de bosfruit citroentaart of de sinaasappel muntcake van Senna Janssen of de Abdij Quukskes van Joost van den Tillaar bij komen. Of maken de citroen-palentataart met rozemarijn van Hanneke Bertens, de kloostermoppen of Ujese kersenkoek van Mia van den Bosch-Van den Oord meer kans? De jury mist hier en daar een zuurtje of een krokantje, vindt iets te zout of juist te zoet, vindt de structuur minder of krijgt een vet mondgevoel. De bakkers krijgen complimenten, maar ook suggesties om het recept aan te passen voor de finale.

Het winnende gebakje is na de heropening van het verbouwde museum te eten in het café. De beste bakker krijgt bovendien een museumkaart en een jaar lang toegang tot lezingen en concerten in het museum.