Volledig scherm
Volgens het Fiets Forum Uden heeft de verbreding van de terrassen aan de Markt slecht uitgepakt voor fietsers en wandelaars. © Hans van Alebeek

Bewoners en gebruikers Marktstraat Uden voelen zich op zijspoor gezet

UDEN - Een belangrijk deel van de bewoners en gebruikers van Marktstraat in Uden wordt op een zijspoor gezet als het gaat om inspraak over de komende reconstructie van deze belangrijke winkelstraat. Dat stelt het Fiets Forum Uden in een reactie op de herinrichting die wordt voorbereid. 

Voorzitter Ernest de Groot van het Fiets Forum Uden baalt dat zijn club, net als het Gebiedsplatform Centrum en de stichting Drempels Weg niet direct en actief wordt betrokken bij de herinrichting van de Marktstraat. De gemeente heeft daarvoor een klankbordgroep in het leven geroepen waarin de winkeliers en horeca zwaar zijn vertegenwoordigd. De rest van de betrokkenen mag op iets meer afstand meepraten.  

Terrassen 

,,Dat deze benadering niet altijd tot duurzame, integrale, gebruiksvriendelijke oplossingen leidt, laat de westkant van de markt zien", stelt De Groot. ,,Fietsers, wandelaars en mensen met een beperking zijn hier de dupe van de verbreding van de terrassen aldaar. De gemeente wil deze lijn nu doorzetten richting de Marktstraat." 

De voorzitter betreurt het dat in dit geval de vijf G's waar Uden zo graag mee schermt ('groen, gezond, gastvrij, gezellig en gezamenlijk') met voeten getreden worden. ,,Het voorstel voor de klankbordgroep herinrichting Marktstraat is meer een gevalletje van 'all pigs are equal but some pigs are more equal than others'", aldus het Fiets Forum Uden.