Volledig scherm
© Thinkstock

Bewoners Gulden Uden zien tweekappers niet zitten

DEN HAAG/UDEN - Drie bewoners van de Gulden die daar een eigentijds-landelijk huis gekocht hebben zien het niet zitten dat tussen hun vrijstaande woningen 3 tweekappers gebouwd mogen worden. Maandag stapten ze naar de voorzieningenrechter van de Raad van State om het bestemmingsplan van de gemeente Uden voorlopig tegen te houden.

Ze zijn met opzet in een ruim opgezette straat in Uden-Zuid gaan wonen, verklaarden ze gisteren in Den Haag. Twee-onder- een-kap woningen passen daar niet.

In het oorspronkelijke bestemmingsplan Velmolen-Oost zouden op het 90 meter brede perceel 3 vrijstaande woningen komen. Daar bestaan geen bezwaren tegen. Omdat de kavels echter maar niet verkocht werden besloot Uden in maart dit jaar het plan te veranderen. Naar tweekappers is volgens de gemeente wel vraag. Er zouden al kopers in beeld in zijn. Om de tweekappers in het straatbeeld in te passen zijn de percelen waarop de huizenblokken komen te staan breder dan gebruikelijk, maar minder diep. "We hadden er ook 10 kunnen bouwen maar dat past daar niet", zei de stedenbouwkundige van de gemeente.

De 3 protesterende bewoners vrezen dat hun woningen minder waard worden door het wijzigen van het bestemmingsplan. Ze vinden dat de gemeente het bestemmingsplan niet zomaar kan veranderen terwijl de wijk nog in ontwikkeling is. Daarover neemt de Raad van State over 2 weken een beslissing.

Oss, Uden e.o.