Volledig scherm
370 deelnemers uit 24 landen namen dit weekeinde deel aan de Border Collie Classic in Volkel. © Peter van Huijkelom

Bordercollies vliegen over hindernissen bij vliegbasis Volkel

VOLKEL - De bordercollie heeft fanatieke baasjes over de hele wereld, zo bleek dit weekeinde in Volkel. Daar vond van vrijdag tot zondag de Border Collie Classic plaats. Officieel betreft het de open Europese kampioenschappen behendigheid, officieus wordt het gezien als het wereldkampioenschap behendigheidsspelen in de buitenlucht.

,,Het officiële WK is elk jaar binnen, op kunstgras", weet organisator Annemiek Bolderman. ,,Hier zijn de honden veel meer in hun element." En dus namen 370 baasjes uit 24 landen deel aan de wedstrijden en heeft de organisatie 200 andere inschrijvers teleur moeten stellen.

Intelligent
Bordercollies zijn niet zomaar honden, meent Bolderman. ,,Het zijn de meest intelligente honden die er zijn. Dat is wetenschappelijk aangetoond. Je kunt ze alles leren." Niet voor niks is de bordercollie de rechterhand van vrijwel elke schapenhoeder. Het dier raakt zelfs niet van slag als er een F16 opstijgt boven het parcours. Desondanks werd het spel dan toch even stilgelegd, vertelt Frank van der Lee van de Kynologenclub Uden, gastheer voor het evenement. ,,Al was het maar om de deelnemers de kans te geven er foto's van te maken."

Oss, Uden e.o.