Volledig scherm
De zaal in het provinciehuis is goed gevuld. © Hugo Bens via Twitter

Boze boeren leveren in Uden stalsleutels in bij lokale politici

UDEN - Om lokale bestuurders te overtuigen van hun noodsituatie, overhandigen bezorgde boeren hen donderdagochtend in Uden hun stalsleutels. De boeren vrezen dat in het nauw komen door de plannen van de provincie voor een duurzame veehouderij.

De lokale politici zijn donderdag in Uden bijeen voor een bijeenkomst van Agri Food Capital, het samenwerkingsverband dat Noordoost-Brabant op de kaart moet zetten als foodregio. De boeren willen de lokale bestuurders duidelijk maken dat 'er zonder gezonde primaire sector geen Agri Food Capital is!',  stelt Bart Voet van de ZLTO-afdeling Landerd. 

Provinciale Staten besluit vrijdag 7 juli over een ambitieus plan dat de landbouw in Brabant duurzamer moet maken. Onderdeel van de voorgestelde maatregelen is dat verouderde stallen voor 2022 aangepast moeten worden aan strengere milieu-eisen. Sommige boeren vrezen dat deze investeringen hen de kop gaan kosten. Ook omdat in andere provincies minder strenge eisen gelden, zegt Voet. ,,Er is geen sprake meer van eerlijke concurrentie."

De veehouders zullen de bestuurders donderdag een petitie aanbieden met de oproep om hun invloed in het provinciehuis aan te wenden. ,,Dit plan van Gedeputeerde Staten moet van tafel. Het heeft desastreuze gevolgen voor de lokale gemeenschap."