Volledig scherm
Hans Temming (links) en Gerald Megens tussen de hennepplanten op hun akker langs de Boerdonksedijk in Erp. © Van Assendelft Fotografie

Brabantse ondernemers richten legale hennepunie op

UDEN - Het Brabantse buitengebied staat vol stinkende varkensstallen en zielloze maïsvelden; wat zou het mooi zijn als die plaats zouden maken voor weelderige vezelhennepvelden, die de lucht zuiveren van koolstofdioxide en fijnstof, de bodem verbeteren en economische kansen opleveren. 

Het is een toekomstvisioen van de ondernemers Gerald Megens, Fred van Noort en Hans Temming uit Uden en Boekel. Zij hebben groot vertrouwen in de teelt van vezelhennep als grondstof voor talrijke producten, uiteenlopend van shampoo tot jeans. 

Op dit moment wordt vezelhennep alleen op grote schaal geteeld in de provincie Groningen. Met het oprichten van een hennepunie, een coöperatie van boeren, producenten, en consumenten hopen de initiatiefnemers in Brabant het gewas een boost te gaan geven. 

De industriële hennepplanten leveren onder meer vezels en houten delen op waarvan isolatiematten en hennepblokken gemaakt kunnen worden voor huizenbouw. Vezelhennep is een legaal akkerbouwgewas: er zit nauwelijks THC in, het werkzame bestanddeel van marihuana.