Volledig scherm

Column: Klierstier

Het eerste wisentslachtoffer op De Maashorst is gevallen. Gelukkig geen te langzaam lopende snelwandelaar of een roodgejaste ruiter te paard maar De Bijtende Stier zelf. Met een gericht schot eindigde deze week - voorlopig - de soap rond dit opnieuw uitgezette oerrund.

Reken maar dat ze bij ARK Natuurontwikkeling lang vergaderd hebben over deze rigoureuze maatregel. Ook al was het blijkbaar een jonge, dolle stier; je kunt nu moeilijk meer vol blijven houden dat deze dieren geen mens kwaad doen. Het dilemma wordt alleen maar lastiger: de wisent moest voor meer ‘wilde natuur’ in De Maashorst zorgen maar als het al te wild wordt, komt het jachtgeweer uit het foedraal.

Eerst een ranger bijten, dan een onschuldige wandelaar de stuipen op het lijf jagen door een hek bijna omver te rammen, ja dan zijn de eeuwige jachtvelden een gevalletje ‘eigen schuld, dikke bult’. Wel even wachten tot dierendag voorbij is maar toen was het op 5 oktober toch echt gedaan. Er zijn er nu nog tien over. Dat doet denken aan dat spannende negertjesboek van Agatha Christie maar zo ver zal ARK het niet laten komen. Toch?

Vriescel
Belangrijkste probleem voor ARK is nu om te bepalen wat er met ‘Herman de Stier’ moet gebeuren. Hij hangt nu nog diepgevroren aan een haak in een vriescel maar er wordt al voorzichtig nagedacht over het opzetten van het beest. Ik zeg doen, geld hoeft het probleem niet te zijn. Volgens de prijslijst van de Nederlandse Vereniging van Preparateurs kost het opzetten van een muis 95 euro, een vos 475 euro en begint een ree bij 975 euro. Dan moet een wisent voor een paar duizend euro toch wel te doen zijn, of niet? ARK kan dat makkelijk betalen want tot dusver is er voor dit project ook niet op een euro gekeken.

Maar dat hoeft niet eens: die stier betaalt zijn opzetten zelf. Om te beginnen is er veel geld van ondernemer Dennis Hurkmans want die kan van al het vlees met gemak een paar duizend Maashorstkroketten draaien. Verder geven alle Maashorstgemeenten met plezier een flinke donatie voor dit levensechte symbool. En ook het Natuurcentrum Slabroek doet graag een duit in de zak want reken maar dat er heel veel extra volk over de vloer komt als deze jongen er staat te pronken. Mocht er dan nog niet genoeg geld binnen zijn, dan start je gewoon een crowdfunding-actie, beter nog: een cowfunding-actie.

Bijdrage
​Voor- én tegenstanders zullen maar wat graag een bijdrage leveren. De een uit medeleven met dit arme beest dat ook niet weet wat hem is overkomen, de ander om te zorgen dat dit dier als imponerend bewijs van een kansloos project blijft voortleven.

Er is eigenlijk maar één probleem. Het schijnt dat de bijtende wisent tijdens zijn korte verblijf op De Maashorst heeft gedaan waarvoor ie uit Duitsland is gehaald: paren. Er zitten dus zeer waarschijnlijk kleine wisentjes aan te komen. Ik moet dan meteen aan de films Rosemary’s Baby en The Omen denken. Het zaad van het kwaad dat is geplant. Als dat maar goed gaat. Het zal toch niet zo zijn dat deze klierstier straks over zijn graf heen regeert?

Deze column is geschreven door Hans van Alebeek.

Oss, Uden e.o.