Volledig scherm
Het Uden van Ine van Grinsven. © Van Assendelft Fotografie

‘Creatief bezig zijn geeft je ruimtelijk inzicht, dat raken kinderen kwijt’

UDEN - Aan de hand van een aantal vragen schetst een al dan niet bekende Udenaar in de rubriek 'Het Uden van' zijn of haar beeld van het dorp. Deze keer is dat Ine van Grinsven (61).

Beeldend kunstenares Ine van Grinsven is geboren in Haren en verhuisde op haar zevende naar Zeeland, waar haar vader politieagent werd. Vanaf haar middelbare schooltijd was ze op Uden geörienteerd. Eén jaar ging ze er tussenuit om na de sociale academie naar Papoea Nieuw Guinea te gaan als sociaal werker. Vervolgens kwam ze terug en woonde ze aan de Rode Akker, de Kornetstraat en Zeelandsedijk, waar ze een artistieke bed & breakfast had. Sinds begin dit jaar woont ze naar tevredenheid in Volkel, waar ze geniet van haar atelier aan huis. Op kunstgebied was ze een laatbloeier. Ze ging pas op haar 31ste naar de academie. ,,Natuurlijk wilde ik al veel eerder de kunstkant op, maar mijn vader was er heel duidelijk in dat dat geen beroep was.” Haar nieuwste project is het maken van vergankelijke urnen voor de natuurbegraafplaats.

Ine begon als cursist bij Creatief Centrum Uden en ging er vanaf 1998 les geven. Inmiddels is het Kunst & Co en doceert ze er nog steeds. Daarnaast is ze actief bij de Kruisheren in diverse werkgroepen. Ine is bewust ongehuwde moeder van Joshua (22).

Restaurant
,,Ik ga zelden uit. Als je op het minimum zit, kun je je niet zoveel veroorloven. Wat ik wel eens doe is mezelf na een wandeling bij Slabroek trakteren op koffie met gebak."

Leukste winkel
,,De Jumbo, hier in Volkel. Het is lekker dichtbij en ligt in mijn loop. Soms hebben ze na feestdagen lekkernijen voor de helft van de prijs. Dat is genieten. Dat doen ze in Uden niet."

Mooiste herinnering
,,De geboorte van Joshua. Lekker thuis, in de Kornetstraat. Het was midden in de zomer, de ramen stonden open en de buren konden meegenieten. Ze wisten dat ik alleen was, de buurt heeft geld bij elkaar gelegd en een pakje voor hem gekocht. Zo lief."

Mooiste plek
​,,Home sweet home. En het Mondriaanplein. Vooral de hoek met Kunst & Co, het Kunsthuis. Het wordt er steeds creatiever. Dat mag ook wel want ik heb de cultuur in die twintig jaar dat ik les geef, zien verarmen. Des te blijer ben ik om het tij te zien keren."

En in de natuur
,,Ik ga graag met mijn hond Dingo, die 12,5 jaar oud is, op pad. Dan neem ik ‘m mee in het kistje voor op mijn fiets en rijden we naar de oude spoorlijn, het Duits Lijntje, of de Leijgraaf. En dan lopen we heerlijk in de richting van Mariaheide. In het bos is ook altijd fijn."

Ergernis
,,Ik begrijp niet waarom er zoveel groen verloren moet gaan voor grote kolossen van industriepanden, die toch nooit vol komen. Zonde van de natuur en het geld."

Ontspannen
,,Met yoga en in de natuur."

Eeuwig zonde
,,Dat het creatieve onderwijs zo is afgenomen. Vroeger had iedereen op de basisschool wekelijks handvaardigheid. Nu hebben sommigen, als het een beetje tegen zit, maar drie uur kunstonderwijs in een heel schooljaar. Creatief bezig zijn geeft je ruimtelijk inzicht, dat raken de kinderen kwijt."

Complimenten voor....
,,We gaan in Uden de goede kant op met energie."

Uden is...
,,Een dorp met voorzieningen en vertier in de grote kern en de kleine kernen zijn knus en overzichtelijk."

Oss, Uden e.o.