Volledig scherm
Een stukje Uden-Noord van bovenaf bezien. Komende jaren wordt het gebied verder ingevuld. Het Foodcourt komt onder vooraan naast hotel Van der Valk, en zorgcentrum Vitale aan de andere van het hotel. Voor de invulling van de rest van het gebied gaat de gemeente in conclaaf met de bewoners die - zoals te zien - steeds meer klem zijn komen zitten tussen alle grote projecten. © Van Assendelft Fotografie

De belangen botsen in het buitengebied van Uden-Noord

UDEN - In vijftien jaar tijd is Uden-Noord compleet veranderd. En er komt nog van alles aan. Waarom is dat en wat wordt de richting?

Soms moet je als gemeente ook gewoon een beetje geluk hebben. Wethouder René Peerenboom geeft het volmondig toe als we het hebben over heden, verleden en toekomst van het gebied Uden-Noord. Dat gebied zou er namelijk heel anders hebben uitgezien als ziekenhuis Bernhoven elders was neergestreken. ,,Dat ze voor Uden hebben gekozen was goud waard", zegt Peerenboom. ,,De komst van de A50 was al heel belangrijk voor de bereikbaarheid van Uden maar het ziekenhuis zette alles in beweging. Het is dé trekker van het gebied, zorgt voor veel traffic waardoor Uden-Noord voor andere partijen ook weer interessant wordt."

Geofferd

In deze hoek van Uden wonen niet veel mensen. Met het buitengebied Uden-West meegerekend net geen 1.100 mensen volgens de cijfers van de gemeente. In relatief korte tijd hebben die hun woon- en leefomgeving ingrijpend zien veranderen. Voor de A50 en het ziekenhuis moesten veel grond en huizen geofferd worden. ,,Een enorme transformatie voor de mensen die daar wonen", erkent Peerenboom. ,,Jarenlang woon je in het buitengebied, sommigen zijn er geboren en getogen, en dan verandert er van alles om je heen. Ik heb alle begrip voor hun zorgen, maar als bestuurder moet ik ook blijven kijken naar het algemeen belang van Uden en deze regio."

Het beste voorbeeld van die botsende belangen is de komst van het omstreden Foodcourt op Uden-Noord. Naast hotel Van der Valk komt daar volgend jaar een hoek voor de snelle hap met restaurants van McDonald's, KFC en Subway. Uden is er apetrots op, jongeren zijn blij maar de buurt verzet zich, ook vanwege de 40 meter hoge reclamemast die naast de A50 komt te staan. Dit najaar komt de kwestie aan bod bij de Raad van State in Den Haag. Veelgehoord bezwaar: hoe kun je zoiets toestaan in een gebied waar alles draait om gezondheid en vitaliteit?

Pas op de plaats

Komend jaar wil de gemeente Uden gebruiken om, samen met de bewoners in het gebied, te gaan kijken wat er in de toekomst nog wel en niet zou kunnen op Uden-Noord. ,,Even een pas op de plaats maken voordat we nieuwe ontwikkelingen toestaan", noemt Peerenboom dat. Uitgangspunt daarbij is het eerder vastgestelde masterplan dat Uden-Noord opdeelt in enkele deelgebiedjes. Met een stads karakter bij de A50, natuurlijk overlopend naar De Maashorst. Bij de A50 is er bijvoorbeeld ruimte voor 'snelweg gerelateerde functies' zoals Van der Valk en het Foodcourt. Hoofdthema is echter gezondheid en vitaliteit met het ziekenhuis Bernhoven en toekomstig zorgpark Vitale van Udenaar Paul van den Brand als concrete trekkers. Uden hoopt dat andere zorgpartijen volgen.