Volledig scherm
Rian Bekkers van kapperszaak Ronky in Uden. © Jeroen Appels/Van Assendelft

‘De Vorstenburg is echt zo’n terug-in-de-tijdstraatje’

UDEN - Aan de hand van een aantal vragen schetst een al dan niet bekende Udenaar in de rubriek 'Het Uden van' zijn of haar beeld van het dorp. Deze keer Rian Bekkers (51).

Rian Bekkers is geboren en getogen in Boerdonk en woont inmiddels alweer twintig jaar in Uden. Ze heeft het enorm naar haar zin in de Bogerd waar ze met de Franse bulldog Baltus woont. Op 26 september 1991 opende Rian samen met Carla Verwijst kapperszaak Ronky aan de Sint Janstraat. Vijfentwintig jaar later is Ronky er nog steeds. De hond, naar wie de zaak destijds werd vernoemd, leeft niet meer. En vijftien jaar geleden zette Rian de zaak alleen voort. Ze heeft een fotoboek gemaakt van de afgelopen kwart eeuw. ,,Honderden foto’s heb ik doorgespit. Van de opening tot gedaantewisselingen van de zaak. Ook de sloop van de oudbouw staat erin. Na zes jaar besloten we het pand neer te halen en er iets nieuws neer te zetten, omdat iedereen om ons heen dat ook deed. En we konden het meteen maken zoals wij wilden.” Het boek ligt op de salontafel, zodat iedereen het door kan bladeren. Want Rian is trots op Ronky en dat wil ze met klanten delen door het hele jaar acties te houden.

Restaurant of café
,,
Mijn favoriet is heel dichtbij: Marc’s Bar BQ. De kwaliteit is goed, het is er altijd gezellig en sfeervol. Niks aan veranderen. Dat doen ze gelukkig ook niet! Je vindt me ook bij Meneer Prinssen. Daar hebben ze goede wijn. En in De Pul kom ik graag voor de muziek."

Leukste winkel
,,
HoutBrox. Ik ben blij dat die zaak een doorstart kon maken. Die winkel heeft voor ieder wat wils. Overigens ben ik zelf helemaal geen winkelaar. De kleding waar ik van hou, vintagestijl, is in Uden nergens te koop. Ik bestel bijna alles via internet. Schoenen koop ik wel zoveel mogelijk hier."

Mooiste herinnering
,,De opening van Ronky. Het was toen een klein kapsalonnetje van 45 vierkante meter. We hadden een rode loper uitgelegd en vierden een feestje met een bandje dat Hoempapamuziek speelde. Mijn pa heeft die dag gefilmd. Je lacht je kapot. Zo niet hip: mannen met snorren en vrouwen met permanent."

Mooiste plek
,,De Vorstenburg. Dat is echt zo’n terug-in-de-tijdstraatje. Sowieso vind ik dit hele gebied mooi, met het klooster en het museum. Het oude en de leuke sfeer spreken me aan."

En in de natuur
,,
Bedaf. Een vriendin van me woont er en we gaan er vaak samen wandelen. Het leukst is natuurlijk de berg op rennen en er vanaf rollen. Alleen jammer dat Baltus niet meer wil."

Eeuwig zonde
,,
Dat de fontein is verdwenen. In veel centra zie je een mooie fontein, daar hou ik wel van. Het brengt sfeer."

Ontspannen
,,
Dat doe ik sinds een half jaar met crossfit. Je moet wat als je ouder wordt...Ontspannen is voor mij ook met vrienden een spelletje Kolonisten van Catan spelen, een borreltje drinken of bandjes kijken."

Ergernis
,,
Betaald parkeren. Het zou fijner zijn als alles gratis is."

Complimenten voor...
,,
De klanten die mijn zaak zo lang trouw zijn."

Uden is...
,,
Levendig, gezellig en sociaal."

Oss, Uden e.o.