Volledig scherm
De wereldwinkel in Uden gaat sluiten. Links Maaike Blom, achter Els Thijssen. Fotograaf: Van Assendelft © Van Assendelft Fotografie

De Wereldwinkel gaat definitief weg uit Uden: 'We zullen de zaak missen'

UDEN Ze serveren een bakje koffie, de mensen achter de Wereldwinkel in Uden. Koffie van Max Havelaar, vanzelfsprekend. Het eerste product waar de Wereldwinkel  in Uden, die binnenkort noodgedwongen gaat sluiten, vijfentwintig jaar geleden mee de boer opging. ,,We zijn begonnen als een standje op de markt en later bij Albert Heijn", herinnert oud-coördinator Els Thijssen zich, nog altijd verkoopmedewerkster. ,,We zijn uitgegroeid tot een hele mooie cadeauwinkel met een verhaal erbij." Maar de zaak is thans niet meer rendabel.

Uiterlijk 14 oktober valt het doek voor de Udense  Wereldwinkel; de zaak schrijft al enkele jaren rode cijfers, onder meer omdat er steeds meer gekocht wordt via internet. ,,Daar komt bij dat we te weinig vrijwilligers hebben, nog maar een stuk of twintig mensen", aldus bestuurslid en een van de twee winkelleiders Maaike Blom. ,,We vinden het niet meer verantwoord om vanaf 1 december weer een nieuw huurcontract voor vijf jaar te moeten aangaan", stelt voorzitter Jos Kuijpers. 

Niet alleen klanten, ook de medewerkers zelf gaan de Wereldwinkel missen. Vrijwilligster Thijssen wordt er emotioneel van als het over de definitieve sluiting gaat. ,,Ik heb het met ontzettend veel plezier gedaan, bijna 25 jaar lang, ja, met hart en ziel. Dat de Wereldwinkel dicht  gaat is een verarming voor het winkelaanbod, het einde van een tijdperk. Sluiting verloopt niet zonder pijn." De winkel houdt nu opheffingsverkoop, met grote kortingen zolang de voorraad nog strekt.