Fotograaf: Van Assendelft Fotografie
Volledig scherm
Fotograaf: Van Assendelft Fotografie

Debat in Uden over vluchtelingen gaat niet door (stelling)

UDEN - Een debat over vluchtelingen tijdens een grote burgermanifestatie aanstaande maandag in het Udense theater Markant gaat niet door. De organisatie wil het risico niet nemen dat aanhangers van extreem-rechts het debat en daarmee de hele manifestatie verstoren.

Organisator Ad Hartman: "Er komt wel een debat, maar niet met het thema vluchtelingen. Dat risico moeten we nu even niet nemen. Ik vind niet dat we daarmee aan zelfcensuur doen. We handelen gewoon preventief.”
De organisatie besloot het onderwerp te wijzigen op advies van burgemeester Henk Hellegers. Hellegers: "Ik vind het een verstandige beslissing. Er is geen concrete dreiging maar ik heb wel gezegd, ‘kijk om je heen wat er gebeurt en denk goed na of je dan wel zo’n debat moet organiseren’. Na wat er onder andere in Steenbergen is gebeurd.” Udenaar Loek Borrèl zou het debat gaan leiden. Hij is zwaar teleurgesteld: "Ik snap het dilemma van de organisatie maar hier ben ik het helemaal niet mee eens. Ik vind dat je niet moet wijken voor iets wat mogelijk kan gebeuren. Je wilt problemen voor zijn en kiest vervolgens voor zelfcensuur." Lees meer nieuws en achtergronden over de vluchtelingencrisis op bd.nl/vluchtelingen.

  1. Brabantse ziekenhuizen verbeteren registratie ghb-patiënten: omvang gebruik drug is nu nog giswerk
    PREMIUM

    Brabantse ziekenhui­zen verbeteren registra­tie ghb-patiënten: omvang gebruik drug is nu nog giswerk

    DEN BOSCH - Ghb: net zo verslavend als heroïne, spotgoedkoop in vergelijking met andere drugs, almaar meer gebruikers die met een overdosis op de spoedeisendehulp van een ziekenhuis belanden én de mate van vergiftiging is substantieel hoger dan bij andere drugs. Allemaal redenen om precies in beeld te hebben hoe omvangrijk het gebruik van deze ‘vloeibare xtc’ is. Maar dat hebben veel ziekenhuizen niet.