Volledig scherm
Een valkenier met slangenarend op de hand bij directrice Jeanne van de Brand van basisschool Aventurijn in Uden. Zo werd recent gevierd dat de school het VierKeerWijzer-certificaat heeft behaald. © Van Assendelft Fotografie

Definitief: Sint-Jozefschool Uden is Aventurijn geworden

UDEN - Aventurijn. Dat is de nieuwe naam van basisschool Sint-Jozef in Uden. De school maakt al deel uit van het kindcentrum Aventurijn en noemt zich voortaan ook zelf zo. ,,Een moderne, eigentijdse naam", aldus directeur Jeanne van den Brand. ,,Samen met de peuterspeelzaal en de buitenschoolse opvang vormen we een geheel, een kindcentrum waar kinderen elke dag tussen 7.30 en 18.30 uur kunnen leren en spelen."

Het beeld van Sint-Jozef in de basisschool blijft wel op zijn plaats staan. Ook de katholieke signatuur wordt niet veranderd. ,,En we houden de traditionele Sint-Jozefdag op 19 maart in ere, de naamdag van de heilige", aldus Van den Brand. ,,Dat is een dag dat we met z'n alleen gaan timmeren. Die historie houden we levend."

Nog meer nieuws op basischool Aventurijn. Recent kreeg de school het certificaat 'VierKeerWijzer' uitgereikt; dat wil zeggen dat de school in alle groepen met succes een onderwijsmodel heeft ingevoerd waarmee kinderen nadrukkelijk worden aangesproken op hun eigen talenten. In 2011 kreeg openbare basisschool 't Palet in Ede als eerste dit certificaat. Doel: van de school een uitnodigende plek voor kinderen maken waarbij de leerkracht ze begeleidt in hun zoektocht naar kennis.

Pestgedrag

Ook werkt Aventurijn intussen nadrukkelijk aan sociale veiligheid op school. Dat gebeurt met de zogeheten De M5-aanpak, die erop gericht is pestgedrag dat normaal gesproken onzichtbaar blijft voor volwassen, zichtbaar te maken. Leerlingen, ouders en leerkrachten kunnen pestgedrag melden door middel van een meldknop op de website. Hierdoor kan Aventurijn 'sneller en gerichter ingrijpen' wanneer er sprake is van structureel pestgedrag. 

BD gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

Oss, Uden e.o.