Volledig scherm
© Jeroen Appels/Van Assendelft

Dodenherdenking Uden: ‘Michael houdt speciaal plekje in mijn hart’

UDEN - Speciale aandacht bij de dodenherdenking in Uden voor F-16 piloot Michael Donkervoort uit Veghel. Donkervoort, bijnaam Sofac, kwam 10 jaar geleden om in Afghanistan. Hij was gestationeerd op Vliegbasis Volkel en kwam om tijdens een vlucht boven het oorlogsgebied in Afghanistan.

Kolonel Bertil van Geel was in die tijd zijn detachementscommandant. Nu werkt Van Geel op het hoofdkantoor van de NAVO in Brussel en komt naar Uden waar hij vertelt over de gebeurtenissen van tien jaar geleden en de impact op zijn manschappen. Het programma begint dinsdag om 19.30 uur bij het oorlogsmonument op het Piusplein.

Donkervoort was met zijn detachement van F-16-vliegers, in NAVO verband in Kabul om de Taliban te bestrijden. Het was 31 augustus 2006 toen hij om het leven kwam. Femke de Jong was met Michael getrouwd. Hij was pas 29 jaar. Ze woonden toen net een jaar in Veghel en daar woont Femke nu nog. “Ik sta er nog dagelijks bij stil. We waren al tien jaar samen toen het gebeurde. Maar het leven gaat door en na de grote schok heb ik uiteindelijk ook mijn leven weer opgepakt. Ik heb dan ook even getwijfeld of ik het wilde, die speciale aandacht voor Michael. Het rakelt zoveel op, ik ga weer terug in de tijd en dat is zwaar."

Ook is het wat lastig voor haar nieuwe partner Patrick, met wie ze inmiddels zes jaar samen is. "Maar Michael mag een voorbeeld zijn, dat is heel bijzonder en daar ben ik trots op. Het is goed en belangrijk om zijn verhaal door te geven aan de jeugd. Ook jongeren mogen best stilstaan bij degenen die hun leven hebben gegeven voor de vrede. Daarom heb ik toegestemd. Ik ga altijd naar de herdenking in Veghel, nu zal ik er in Uden bij zijn.”

Lees een uitgebreid verhaal in het Brabants Dagblad, edities Oss en Uden/Veghel, van 3 mei

Oss, Uden e.o.