Volledig scherm
Een bewoonster van Schutveld bleek haar poort niet op slot te hebben. © Jeroen Appels/Van Assendelft Fotografie

Donkere dagen offensief in Uden: twintig fietsen en tien auto's als buit

UDEN - De politie Uden ging vrijdagavond met een twintigtal bewoners in groepjes verdeeld op pad in Schutveld om te kijken of mensen in hun eigen wijk hun huizen goed beveiligen tegen inbrekers. Dat viel tegen, de mogelijke buit was behoorlijk: twintig fietsen en tien auto’s. Zestig mensen werden aangesproken en gewezen op situaties die het inbrekers wel erg gemakkelijk kunnen maken.

Het was half acht, koud en erg donker. Goede omstandigheden om in het kader van het ‘Donkere dagen offensief’ op stap te gaan en met inbrekersogen naar een buurt te kijken. Dit is ooit eerder gedaan door de politie Uden in de wijken Bitswijk en Zoggel. Nu dus in Schutveld.

Inbraakgevoelig
Tijdens deze donkere maanden worden de meeste inbraken gepleegd. Boa’s en wijkagenten letten speciaal op inbraakgevoelige plaatsen. Ook worden er tips gegeven over verlichting en sluitwerk, want inbrekers hebben een hekel aan licht en vertraging. Ook adviezen om waardevolle spullen niet in het zicht te leggen en om woning en schuur goed af te sluiten. Het helpt namelijk als de bewoners zelf ook een beetje meewerken. Maar doen ze dat ook?

In de wijk Schutveld werden maar liefst zestig mensen gewezen op bijvoorbeeld kliko's die buiten stonden en kunnen dienen als opstapje voor inbrekers, op open poorten en auto's en teveel inkijk. In totaal hadden twintig fietsen en tien niet afgesloten auto's zo meegenomen kunnen worden. Bewoners die aan de actie mee deden, lieten in totaal vijftig zogenaamde 'voetjes' achter met de tekst: 'Deze schoenafdruk had van een insluiper kunnen zijn'. Ze waren allen verbaasd over de nonchalance van hun eigen buurtbewoners. De politie was tevreden met het resultaat van deze avond en brengt later verslag uit in de wijk.