Volledig scherm
Ron Holland. © Van Assendelft Fotografie/Jeroen Appels

‘Een belangrijk deel van mijn leven ligt bij HCU’

UDEN - Aan de hand van een aantal vragen schetst een al dan niet bekende Udenaar in de rubriek 'Het Uden van' zijn of haar beeld van het dorp. Deze keer is dat Ron Holland (56).

Ron Holland opende in 2009 IJscafé Holland. Met zijn zelfgemaakte ijs, waar hij naar eigen zeggen zijn ei in kwijt kan, behaalde hij in 2015 en 2012 een gouden ijsspatel en ook modeblad Vogue vindt het top-10 waardig. Na het Zwijsen College in Veghel deed hij de Hotelvakschool en werkte hij onder meer in Oostenrijk en Zwitserland. Bij terugkeer in Uden, waar de geboren Eindhovenaar vanaf zijn vierde woont, zette hij zijn horeca-carrière voort die hij op 14-jarige leeftijd bij Kota Radja was begonnen. De toenmalige bistro van Rob Hoefs in de St. Janstraat noemt hij zijn leerschool. Verder werkte hij bij Barouge en was hij eigenaar van Brasserie Le Tonneau. Voordat Ron besloot lekker ijs te gaan maken, ontwierp hij grootkeukens. Ron is getrouwd met Petra en heeft twee zoons (26 en 20) en een dochter (23). Hij is al sinds zijn jeugd actief bij Hockey Club Uden (‘Eén van de mooiste sporten die er bestaat’), waar hij nog altijd speelt in het veteranen B-team Kruisheren. Hij traint de ploeg zelf.

Restaurant
,,Uden heeft op gebied van eten een mooie diversiteit met voor ieder wat wils en voor elk moment van de dag. Vanwege het brede aanbod hoef je niet ver weg te gaan om te eten wat je wilt."

Leukste winkel
,,Winkelen is niet mijn hobby."

Mooiste herinnering
,,Bij de HCU ligt een belangrijk deel van mijn leven en breng ik al 45 jaar veel tijd door. Ik heb mijn vrouw er leren kennen, de kinderen zijn er bijna geboren en daar heb ik mijn vriendenclub. Toen ik er als klein jochie begon, maakten we nog gebruik van het clubhuis van de tennisvereniging en hadden we groeigrasvelden."

Mooiste plek
,,Het Promenadeplein. Met die prachtige boom, de bankjes, het terras. Het heeft een gezellige uitstraling en betekenis gekregen voor Uden. Ik heb het gevoel dat het ook drukker is geworden in het centrum."

En in de natuur
,,De Leemskuilen. Daar sla ik graag een balletje. Ik sluit me eens per week aan bij de herenochtend. Dat is voor mij ook in de natuur zijn. Op de golfcourt kan ik mijn zinnen verzetten."

Eeuwig zonde
,,De oude panden die zijn verdwenen. Zoals het vroegere hotel op de hoek van de Markt, waar nu ABN Amro zit. Maar ook het oude postkantoor en treinstation. Ik ken ze allemaal uit mijn jeugd."

Op de schop
,,De blokkendozen van Abab en het vroegere CSU. Ze ontsieren de entree van Uden vanaf Veghel. Verschrikkelijk. Maak er groen van of zet er een markant of architectonisch pand neer."

Ergernis
,,Dat is op dit moment het politieke spel rondom Uden Promotie. Het is een prima functionerende organisatie van en voor ondernemers, die door de politiek om valse redenen de nek wordt omgedraaid."

Ontspannen
,,Door te hockeyen en golfen. Of met een drankje bij Meneer Prinssen of ’t Stulpke."

Uden is...
,,Een regionaal centrum in de driehoek Eindhoven, Den Bosch en Nijmegen, met alle pro’s van de stad, maar toch een gezellig Brabants dorp."

Oss, Uden e.o.