Volledig scherm
Tino Consoli. © Jeroen Appels/Van Assendelft

‘Een mooi vak: ik zie elke dag vrolijke mensen’

UDEN - Aan de hand van een aantal vragen schetst een al dan niet bekende Udenaar in de rubriek 'Het Uden van' zijn of haar beeld van het dorp. Deze keer is dat Tino Consoli (48).

Tino Consoli is onlosmakelijk verbonden met Bella Italia. Zijn ouders Umberto en Paula openden 35 jaar geleden -op 13 november 1981- het eerste Italiaanse restaurant in Uden, in de Kerkstraat. Dat ze hier neerstreken en niet in de toenmalige woonplaats en geboortestad van Tino, Den Bosch, had te maken met een horecastop aldaar.

Sinds 2006 hebben Tino en zijn vrouw Maribel Bella Italia helemaal overgenomen. Een aimabel stel dat al heel wat jaar samenwerkt en dat nog elke dag met plezier doet. Tino en Maribel zouden niet anders willen, het is een levensstijl geworden. Ze dragen met passie het horecaberoep uit. ,,Voor ons vak hoef je geen Einstein te zijn, als wat je doet maar uit je hart komt. Dat mensen nog elke dag voor ons kiezen, dat houdt ons gaande.” Tino ziet wel dat tijden zijn veranderd. De gast wil geprikkeld worden en verwacht gastvrijheid. ,,Ik heb een mooi vak, elke dag zie ik vrolijke mensen.” Het paar heeft twee kinderen: Dario (19) en Chiara (17).

Restaurant of café
,,Ik ben geen uitgaander en geen drinker, dus in de kroeg zal je me niet snel treffen. Mijn sociale leven speelt zich grotendeels in de zaak af. Bovendien hou ik het graag klein met een lekker diner en een goed gesprek.”

Leukste winkel
,,Ik kom zelden in een winkel. In mijn vrije tijd ga ik graag casual gekleed en als ik vind dat ik wat nodig heb dan ga ik naar HoutBrox, Arts Sportief of Van Tilburg in Nistelrode. Veel Liefs is ook een leuk zaakje.”

Mooiste herinnering
,,26 februari 1990, de avond dat ik Maribel in discotheek Galaxy in Den Bosch heb ontmoet. Het was liefde op het eerste gezicht. De dag erna ben ik met haar naar Uden gereden om bij mijn ouders pizza te eten. Andere mooie momenten waren onze trouwdag en de geboorte van de kinderen. Uden heeft ons altijd goed gedaan.”

Mooiste plek
,,De Kerkstraat.”

En in de natuur
,,Vroeger, toen de kinderen klein waren, ging ik regelmatig met ze wandelen in de bossen. Nu kom ik weinig in de natuur, heb er geen tijd voor. Het is niet dat ik geen buitenmens ben. Maar ik hou meer van het strand.”

Op de schop
,,Ik vind een negatieve houding van de mens niet mooi. Weg ermee. Ik probeer altijd positief te zijn.”

Ontspannen
,,Op maandag als de administratie gedaan is dan ga ik het liefst toeren in een oldtimer. Lekker een paar uurtjes rondrijden, muziekje aan. En als ik dan thuiskom ga ik een hapje eten met mijn lief. Dan ben ik weer helemaal opgeladen voor de week die voor de deur staat.”

Eeuwig zonde
,,Dat mensen het horecavak in stappen zonder goed te beseffen wat het werkelijk inhoudt. In ons vak moet je enorm flexibel zijn. De gast is koning, daar moet je wel op in kunnen spelen.”

Sport
,,’s Avonds na het werk kijk ik graag naar NBA basketball en American football. Van jongs af aan heb ik iets met Amerikaanse sporten gehad, het zijn bepaalde facetten die me trekken. En toen de kinderen nog speelden bij UDI en HCU stond ik regelmatig langs de lijn.”

Uden is...
,,Onze toekomst, want na dertig jaar heb ik geen behoefte meer om elders te wonen.”

Oss, Uden e.o.