Volledig scherm
Jan Ottens (links) toont de boeren middenin het proefveld 'Vogelakker' de soorten bloemen die er tussen de rode klaver groeien. © Philip van den Brand

Een veld vol onkruid biedt melkveehouders kansen

ODILIAPEEL - Het project 'Vogelakker' helpt koeienboeren bij de verduurzaming van de agrarische sector. Een veld vol onkruid dat kansen biedt.

,,Als je dit ziet kun je als boer wel janken, maar het komt goed." Jan Ottens spreekt geruststellende woorden als hij samen met zo'n vijftien melkveehouders over het proefveld Vogelakker, aan de Nieuwedijk in Odiliapeel loopt. Ze kijken uit over een perceel van zo'n 2,5 hectare. Voor het oog staat er enkel onkruid. ,,Dit kun je echter gewoon meevoeren aan de koe", verzekert de veldmedewerker van Agrarisch Natuurbeheer (ANB) Oost-Brabant. Ottens begrijpt de scepsis van de boeren. ,,Die zijn zestig jaar opgevoed met de spuit op de rug. Een boer is niet gewend om onkruid te laten groeien." 

De natuur - verantwoord - haar gang laten gaan is nu net wat er wél gebeurt bij het initiatief van ANB en Agro As de Peel, een samenwerking binnen AgriFood Capital. Het veld is ingezaaid met het pakket 'Vogelakker', dat voor 75 procent uit luzerne (rode klaver) bestaat en voor een kwart uit een bloemenmengsel. Luzerne, ideaal als voer voor de koe en bloemen wisselen elkaar in stroken af. Die combinatie is uitermate geschikt voor vogels als de patrijs, fazant, vinkachtigen en de gele kwikstaart, weet Ottens. ,,De bloemenrand is een veilige haven en biedt vogels beschutting tegen predators. Een boer herkent dit, die wordt ook opgevreten als hij niet oplet", stelt de veldmedewerker. ,,Zo zijn er veel overeenkomsten tussen boeren en vogels. Ze behoren allebei tot de bedreigde soorten. Dat schept een band." Er klink gelach. 

Dolf Kappen uit Reek zaaide eind april anderhalve hectare in met het pakket 'Vogelakker'. ,,Een paar weken later keek ik naar al dat onkruid en dacht: 'dat komt niet goed'. Nu ik dit proefveld zie heb ik een beter gevoel." Werken aan agrarisch natuurbeheer was voor de eigenaar van een zorgboerderij de voornaamste reden om mee te doen. ,,Je wilt je als boer van de goede kant laten zien. Bovendien is het een aanwinst voor het landschap." Voor het inzaaien ontvangen de melkveehouders een vergoeding. Ze zijn zelf verantwoordelijk voor het maaien en onderhoud. Kappen: ,,De vergoeding is meegenomen, maar rijk word je er niet van. Dan had ik ook geen boer moeten worden."

Volledig scherm
Tussen het kleurrijke onkruid door vindt de voor koeien geschikte luzerne uiteindelijk altijd de weg naar boven. © Philip van den Brand
  1. Brabantse ziekenhuizen verbeteren registratie ghb-patiënten: omvang gebruik drug is nu nog giswerk
    PREMIUM

    Brabantse ziekenhui­zen verbeteren registra­tie ghb-patiënten: omvang gebruik drug is nu nog giswerk

    DEN BOSCH - Ghb: net zo verslavend als heroïne, spotgoedkoop in vergelijking met andere drugs, almaar meer gebruikers die met een overdosis op de spoedeisendehulp van een ziekenhuis belanden én de mate van vergiftiging is substantieel hoger dan bij andere drugs. Allemaal redenen om precies in beeld te hebben hoe omvangrijk het gebruik van deze ‘vloeibare xtc’ is. Maar dat hebben veel ziekenhuizen niet.