Volledig scherm
Egon Meuleman met hond in actie in het sportpark in Uden. © Van Assendelft

Egon Meuleman (53) uit Uden voor derde keer Nederlands kampioen canicross

UDEN - Egon Meuleman (53) uit Uden werd deze maand Nederlands kampioen canicross. Voortgetrokken door zijn hond Kysia haalde hij enorme snelheden. Het is de derde keer dat Meuleman de titel in de wacht sleept.

Canicross is een sport die je met je hond doet. Samen loop je op een parcours over meestal lastig en onverhard terrein. Meuleman: ,,De hond zit met een tuigje aan mij vast en loopt normaal gesproken altijd voorop. Doordat de hond trekt loop ik harder.”

Samenwerking
Meuleman is nu drievoudig Nederlands kampioen. Vorig jaar werden hij en Kysia vijfde bij het EK. ,,Onze kracht is onze samenwerking. We hebben een klik. Er doen mannen mee die individueel harder lopen dan ik en er zijn ook genoeg honden die sterker en sneller zijn dan Kysia. Maar Kysia gaat door het vuur voor me. En we voelen elkaar ook feilloos aan. Normaal gesproken roep ik altijd ‘links’ of ‘rechts’, maar ze weet het zelf ook prima. Als ik twijfel, dan volg ik haar en dan weet ik dat het goed zit.”

De Hollandse Herder Kysia is geen makkelijke hond, legt Meuleman uit. Ze komt uit het asiel en heeft een geschiedenis en een gebruiksaanwijzing. ,,Maar als ik haar tuigje aandoe, en zelfs als ze ziet dat ik in mijn hardloopkleren de trap af loop, dan begint ze al te blaffen en te springen van enthousiasme.”

Oss, Uden e.o.