Volledig scherm
De galacommissie van het Udens college in discussie met directeur Ad van Kemenade (midden). Verder vlnr Geordy Toonen, Isis Peene, Ezra van der Ven en Noortje van Asseldonk. © Van Assendelft Fotografie

Eindexamenleerlingen niet eens met alcoholverbod op Udens College: 'Zo wordt feest veel minder leuk'

UDEN - Alcohol houdt de gemoederen bezig op het Udens College. Eindexamenleerlingen hebben recht op zo'n mooi mogelijk afscheidsfeest, vindt directeur-bestuurder Ad van Kemenade, maar hij blijft bij zijn standpunt dat het galafeest vanaf dit schooljaar alcoholvrij moet zijn. 

Het verbod op alcoholgebruik geldt ook voor leerlingen die achttien jaar of ouder zijn en volgens de Drank- en horecawet wel bier of wijn mogen kopen. Dit tot grote teleurstelling van  de galacommissie, die de 274 eindexamenleerlingen van havo en vwo vertegenwoordigt. 

 Alcohol geeft het feest een duidelijke meerwaarde, stellen Ezra van der Ven, Noortje van Asseldonk, Isis Peene en Geordy Toonen van de galacommissie. ,,Veel leerlingen leven naar het feest in mei toe, al langere tijd. De afgelopen jaren mochten de 18-plussers op het eindexamengala ook gewoon alcohol kopen, zonder dat er problemen ontstonden." Alleen in 2014, na de aanscherping van Drank- en horecawet is er al eens een volledig alcoholvrij feest geweest, dit leidde ertoe dat sommige leerlingen thuis 'indronken' en zich op het feest misdroegen. 

Gevoelig

 ,,Ik snap als geen ander dat een verbod gevoelig ligt. Daarom willen we leerlingen zelf zoveel mogelijk invloed geven op het galafeest, zodat ze dat zo aantrekkelijk mogelijk kunnen maken", stelt Van Kemenade. Waarom hij erbij blijft dat het feest alcoholvrij moet zijn heeft Van Kemenade  in een brief aan de ouders en verzorgers uitgelegd. Hij zegt daarover: ,,Wij willen een alcoholvrije school zijn.  We willen leerlingen duidelijk maken welke negatieve effecten het gebruik van alcohol heeft. Wij voelen als school verantwoordelijkheid." 

De directie is roomser dan de paus, vinden Ezra van der Ven, Noortje van Asseldonk, Isis Peene en Geordy Toonen van de galacommissie. ,,De school had op zijn minst voor een geleidelijke afbouw kunnen gaan. Bijvoorbeeld door achttien-jarigen dit jaar een afstreepkaart te geven waardoor ze maximaal zes biertjes kunnen drinken." Het verbod draagt bij aan een onveilige situatie, vinden ze. ,,Omdat leerlingen nu op zoek gaan naar andere mogelijkheden."

Ruim 86 procent van de 274 eindexamenleerlingen denkt dat het feest minder leuk zal worden door de ban op alcohol. Eind deze maand wordt verder gesproken over de invulling van het galafeest. Of de leerlingen actie gaan voeren voor een feest inclusief wijn en bier? Is nog onbekend. 

BD gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement