In september 2019 trekken honderden oude legervoertuigen van de Belgische grens via Brabant naar Arnhem.
Volledig scherm
In september 2019 trekken honderden oude legervoertuigen van de Belgische grens via Brabant naar Arnhem. © Liberation Task Force

Enorme 'bevrijdingsoperatie' bij herdenking 75 jaar Market Garden

VEGHEL - De herdenking van 75 jaar Market Garden wordt door de Liberation Task Force aangegrepen voor een enorme 'bevrijdingsoperatie' in Oost-Brabant en het zuidoosten van Gelderland in september 2019. De organisatoren melden dat nu al 265 historische, militaire voertuigen van Britse makelij zijn aangemeld voor de zevendaagse veldtocht en dat de teller voorlopig niet stokt. 

Op 13, 14 en 15 september 2019 komen een kleine driehonderd oude voertuigen bij elkaar in Oirschot als voorbereiding op een gezamenlijke rit naar Lommel België waar de operatie aanvangt. Onder deze voertuigen zijn minimaal 17 tanks en 56 pantservoertuigen uit de oorlogsjaren. Vanuit België trekt de bevrijdingskaravaan in zeven dagen tijd richting Arnhem. Onderweg slaan de circa 750 deelnemers in oude Britse uniformen op tal van plaatsen langs de route hun kamp op.

De hele operatie vergde tot op heden al drie jaar voorbereiding, zo meldt de Liberation Task Force. De deelnemers en hun voertuigen worden vanuit Amerika, Canada, Denemarken, Tsjechië, Engeland, België, Spanje, Duitsland, Frankrijk en nog enkele landen samengebracht. De logistieke operatie is zelfs groter dan die in 1977, toen de film 'Een brug te ver' in deze regio werd geschoten. 

In 2014 werd Market Garden voor het laatst op grootschalige wijze herdacht. Toen was er onder meer een groot 'legerkamp' bij Veghel en waren er tal van luchtlandingen en 'schermutselingen' bij de strategische bruggen op de route van Hell's Highway. 

  1. Brabantse ziekenhuizen verbeteren registratie ghb-patiënten: omvang gebruik drug is nu nog giswerk
    PREMIUM

    Brabantse ziekenhui­zen verbeteren registra­tie ghb-patiënten: omvang gebruik drug is nu nog giswerk

    DEN BOSCH - Ghb: net zo verslavend als heroïne, spotgoedkoop in vergelijking met andere drugs, almaar meer gebruikers die met een overdosis op de spoedeisendehulp van een ziekenhuis belanden én de mate van vergiftiging is substantieel hoger dan bij andere drugs. Allemaal redenen om precies in beeld te hebben hoe omvangrijk het gebruik van deze ‘vloeibare xtc’ is. Maar dat hebben veel ziekenhuizen niet.