Volledig scherm
Abe Litjens mag naar het EK eventing voor pony's. © Jeroen Appels/Van Assendelft

Eventingruiter Abe (15) uit Volkel is niet meer bang om te springen

VOLKEL - Een paar jaar geleden vond hij het gewone springen met zijn pony nog te eng. Nu doet Abe Litjens (15) uit Volkel mee aan het EK eventing, de meest uitdagende tak van paardensport.

Het tweede onderdeel van de triatlon van de paardensport vindt hij leukst. De cross country: een lang parcours over moeilijke hindernissen door een natuurlijke omgeving. Het is een onderdeel dat, zeker in de tijd dat eventing nog military werd genoemd, niet ongevaarlijk is. ,,Maar ik ben eigenlijk nooit bang. Ook niet zenuwachtig.”

Eng
Dat was vroeger wel anders. Want Litjens wilde lange tijd, net als zijn moeder Judith, dressuurruiter worden omdat hij het springen te eng vond. Zijn trainer daagde hem uit om breder te kijken en zelfs het uitdagende eventing, de combinatie van dressuur, cross country en springen, eens te proberen. Langzaam maar zeker raakte hij geïnteresseerd, al liet hij bij zijn eerste wedstrijd zijn pony in draf in plaats van in galop het crosscountryparcours afleggen. Het moest niet te hard gaan.

Europees Kampioenschap
Maar alle angst is compleet verdwenen en nu is hij met zijn pony Orchid’s Tigersun geselecteerd voor het EK eventing voor pony’s in het Deense Aarhus, van 17 tot en met 21 augustus. ,,Eerlijk gezegd had ik wel verwacht dat die selectie eraan zat te komen. Het gaat dit jaar heel erg goed. Meestal hoor ik wel bij de beste Nederlanders.”

Lees een interview met Abe in het Brabants Dagblad, edities Uden/Veghel en Oss en omgeving, van dinsdag 9 augustus.

Oss, Uden e.o.