Volledig scherm
Kapitein Stephan op de bijna volledig gestripte F-16. © Hans van Alebeek/BD

F-16 in december op rotonde in Volkel geplaatst

VOLKEL - Volkel plaatst 3 december een F-16 op een rotonde aan de N264, die langs de vliegbasis loopt. De rotonde is tijdens de plaatsing ongeveer anderhalf uur gestremd, kondigde een woordvoerster van de gemeente Uden woensdag aan.

Het cadeautje van de Koninklijke Luchtmacht - waar Obama nog zijn handtekening voor moest zetten - arriveerde al in januari op Volkel. Sindsdien is het vliegtuig volledig gestript en leeggehaald. Tegelijkertijd zijn alle denkbare gaten en luchtinlaten dichtgemaakt zodat de 'grote vogel' straks geen kleinere broeders als inwoning krijgt.

Met de plaatsing van het vliegtuig gaat een langgekoesterde wens in vervulling. Het idee om een F-16 op een rotonde te plaatsen bestaat al lang. De F-16 hoort bij de geschiedenis van het dorp Volkel en de gemeente Uden. De band tussen de gemeenschap en de vliegbasis kan zo worden gesymboliseerd, is de gedachte.

Weerstand
Tegen de komst van de F-16 bestaat ook weerstand. Actiegroep Atoomvrijstaat vindt dat het wapen niet thuishoort in de openbare ruimte, legde bestuurslid Theo van den Heuvel woensdag uit. Atoomvrijstaat is van plan om actie te voeren voor of tijdens de plaatsing van de straaljager, kondigde hij aan.

Oss, Uden e.o.