Volledig scherm
Archieffoto © iStock/ThinkStock

FC De Rakt heeft geen scheidsrechterprobleem meer

UDEN - In deze weken beginnen veel sporters weer aan hun competitie. Maar niet alleen zij. Ook een groot aantal scheidsrechters. Zeker in het voetbal is het niet altijd de meest dankbare taak. Toch zijn ze hard nodig. Veel voetbalclubs hebben moeite om voor elke wedstrijd een scheidsrechter te vinden. Tot een paar jaar geleden was dat bij FC de Rakt in Uden ook zo.

,,We zijn gestart met een platform voor scheidsrechters”, zegt mede-initiatiefnemer Henk Vissers. ,,Als scheidsrechter sta je er binnen een vereniging vaak alleen voor. We vormen bij De Rakt nu een clubje van achttien personen en komen vaak als team bij elkaar. Het is goed om samen te werken. Als je bijvoorbeeld een lastige wedstrijd hebt gehad en je je verhaal kwijt wilt. Of als je binnen de vereniging iets aan wilt kaarten.”

Actief gezocht

Het platform doet steeds meer. Er worden bijvoorbeeld ook cursussen en tenues betaald. En sinds het platform er is verloopt ook de planning strakker. ,,De tijd dat we de avond van te voren nog iedereen aan het nabellen zijn, is voorbij. De problemen met de beschikbaarheid zijn voor negentig procent opgelost.” Dat komt vooral omdat er ook actief naar scheidsrechters is gezocht. Vooral bij jonge leden. ,,Vier jeugdspelers hebben zich vorig jaar opgegeven om, naast hun wedstrijden als speler, ook regelmatig te fluiten. Dat is natuurlijk geweldig.”

Oss, Uden e.o.