Volledig scherm
'Lekker Uden' lijkt een beetje op Bourgondisch Uden dat jaren een groot succes was. Het nieuwe foodfestival wordt van 31 augustus tot en met zondag 2 september gehouden op de Markt in Uden. © Hans van Alebeek

Foodfestival 'Lekker Uden' prikt zich vast op eerste weekeinde september

UDEN - De komende jaren heeft Uden in het eerste weekeinde van september weer een eigen foodfestival. De eerste editie van 'Lekker Uden' start onder de vlag van de provinciale campagne 'Brabant Celebrates Food'.   

Aanvankelijk zou het nieuwe evenement van 7 tot en met 10 juni op en om de Markt in Uden worden gehouden. Na ampel beraad heeft de organisatie echter besloten om uit te wijken naar het weekeinde van 31 augustus tot en met 2 september. 

WK 

Juni bleek bij nader inzien niet zo'n geschikte maand omdat EK's en WK's dan altijd worden gehouden. Drukke tijden voor de horeca dus (als Oranje nog eens mee gaat doen) en bovendien mag de Markt in die periode maar beperkt vrij gegeven worden voor evenementen vanwege de kermis in juli. 

,,Dus hebben we gekozen voor een vaste plek op de agenda: het eerste weekeinde van september", vertelt Mirjam van Lamoen van de organiserende stichting Food Events Uden. Het nieuwe evenement doet denken aan het vroegere, zeer populaire  Bourgondisch Uden maar dan 'toegankelijker en laagdrempeliger'. 

Aan de eerste editie van 'Lekker Uden' doen de volgende horecazaken mee: De Conversatie, Oonivoo, Sergeant Peppers, Señor PP, Ons Caffeej, Gossimijne, Cusco en Koosie (=Van der Valk) mee. Al die zaken serveren minimaal een gerecht met een lokale invulling. Op donderdag 30 augustus is de aftrap met een exclusieve businessavond voor het bedrijfsleven. Van vrijdag 31 augustus tot en met zondag 2 september is de rest van Uden welkom. 

In de aanloop naar het evenement wil  de organisatie ook de spotlights gaan zetten op allerlei foodproducenten en - leveranciers uit Uden. Volgens Mirjam van Lamoen gebeurt dat via een brede publiekscampagne - Food(s)print gedoopt -  die laat zien wat er in Uden letterlijk en figuurlijk allemaal te koop is op het gebied van eten en drinken. Op 2 september staan die bedrijven centraal tijdens de laatste dag van 'Lekker Uden'. 

Smul 

Komend weekeinde is Uden overigens al het decor van een ander nieuw foodfestival: Smul, het eerste foodtruckfestival van Uden. Van vrijdag tot en met zondag staan er zo'n twintig verschillende foodtrucks opgesteld in het Udense sportpark. Het festival wordt omlijst met muziek en kindervermaak en is gratis toegankelijk. 

BD gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement