Volledig scherm
Medewerkers en cursisten samen met gedeputeerde Henri Swinkels © P Vhout

Gedeputeerde Swinkels probeert klare taal te spreken in Uden

Het Bondgenootschap voor Geletterdheid Noordoost-Brabant presenteerde het boekje bij IBN in Uden. Het is geschreven in begrijpelijke taal, door Brabantse schrijvers en uitgegeven door Stichting Lezen&Schrijven. De bundel is voor en door cursisten gemaakt en wordt als lesmateriaal ingezet. ,,Het staat vol herinneringen die de aandacht verdienen", aldus initiatiefneemster Karin Giphart.

UDEN - ,,Als je leest mag je even in levens en dromen van anderen kijken. Dat gun je iedereen. Het mooiste van dit initiatief is dat het boekje tot stand is gekomen door de mensen die zelf over de drempel zijn gestapt om beter te leren lezen." Dat zei gedeputeerde Henri Swinkels dinsdagavond in Uden bij de presentatie van de verhalenbundel Lokale Liefde.

In het boekje 'Lokale Liefde Brabant' zijn persoonlijke verhalen van laaggeletterde cursisten uit de regio vastgelegd. De Brabantse schrijvers Henk van Straten, Mijke Pol, Jace van de Ven, Hanneke van der Werf, Nanneke van Drunen, Jose Vriens, Pien Storm van Leeuwen, Karin Giphart en illustrator Job van Gelder werkten mee aan de bundel.

Dure taal

In de zaal waren verschillende cursisten aanwezig. Tegen hen zei de gedeputeerde dat hij beseft dat ambtenaren en politici vaak indirecte, dure taal gebruiken. ,,Dat doen ze om ook te kunnen zeggen dat ze het eigenlijk anders bedoelen. Maar ik neem het ter harte, ik zal proberen vaker klare taal te spreken."
Taalvrijwilligers en docenten van het Koning Willem I College, IBN, ABC leer mee, Taalbalans, Ons Welzijn en Swinkels Structuur hielpen taalcursisten om de herinneringen op papier te zetten.
Het bondgenootschap bestaat sinds 2011 en verbindt mensen met elkaar rond het thema (laag)geletterdheid. Het telt inmiddels 174 leden.

Volledig scherm
Gedeputeerde Henrik Swinkels met de bundel Lokale Liefde © P Vhout
Volledig scherm
Schrijfster Karin Giphart met twee cursisten © P Vhout
Volledig scherm
Karin Giphart met schrijver Jace van de Ven © P Vhout

Oss, Uden e.o.