Volledig scherm
De vredeswandelaars in de Suleymaniye moskee vorig jaar. © Aida Jaber

Geen vredeswandeling Uden door gladheid

UDEN - De traditionele vredeswandeling in Uden van de Kruisherenkapel, op oudjaarsdag, is zaterdag afgeblazen vanwege de gladheid. ,,We vinden het niet verantwoord om te gaan wandelen. Deze beslissing doet zeer, maar we gaan niet lopen glibberen”, zeiden Ineke Schlatmann en Heddy Bodewes namens de organiserende werkgroep meditatie en bezinning.

De deelnemers die de moeite hadden genomen om naar de Kruisherenkapel te komen, waar de wandeling om half tien zou beginnen, waren het met die beslissing eens. Wel gaat de gezamenlijke lunch (zelf meenemen) om twaalf uur in de kapel door, evenals aansluitend rond kwart voor één de vredesmeditatie. Deze duurt tot ongeveer twee uur. Ook in de rest van Nederland wordt om die tijd zo’n meditatie-moment gehouden.

Elke 31 december organiseert een werkgroep van de Kruisherenkapel de wereldvredeswandeling langs vij geloofsgemeenschappen. Te weten: de protentantse kerk Samen Op Weg, de Suleymaniye moskee, de Petruskerk, de kapel van de zusters Birgittinessen en de Kruisherenkapel. Daar wordt steeds een korte stop gehouden, voor een praatje en de aanbieding van een vredeskaars die negen dagen brandt. De werkgroep heeft de gemeenschappen laten weten dat een bezoek er vandaag niet in zit.

Volledig scherm
© Erna Lammers