Volledig scherm
Voetbalschietspel gewoon open na brandjes. © Paul Driessen

Geschrokken exploitanten: 'Brandjes krijgen kermis Uden niet klein'

UDEN - De schrik zit er goed in bij exploitanten op de kermis in Uden. Vandalen stichtten twee nachten op rij brand bij attracties op de Markt en de gemeente zet komende nacht extra surveillanten in om erger te voorkomen.

Donderdagnacht liep het voetbalspel Frank Melissen junior brandschade op. Een nacht later gebeurde dat bij de draaimolen van Johnny van Dam.

Roet
Beide exploitanten hebben de schade provisorisch hersteld en draaien gewoon door. Ze weten nog niet wat dit geintje hen kost. "Ik ben blij met de maatregelen van de gemeente en zelf zijn we we wat alerter", zegt Van Dam zaterdagmiddag in zijn kassahokje. Op en onder zijn draaimolen zijn roetresten te zien. "Er raakten een paar auto's en paarden beschadigd. Die zijn er af en ik heb andere kunnen lenen van een collega. Zo helpen we elkaar."

Jeugd
Van Dam denkt dat baldadige jeugd een vuilnisbak in brand stak en de vlammen vat kregen op zijn attractie. "Het is gewoon vandalisme. We moeten daar niet te veel aandacht aangeven, dat wakkert het vuurtje alleen maar aan. We gaan hier gewoon door, ze krijgen de kermis niet klein." Melissen junior zegt dat ook vrijdagnacht brand is gesticht bij zijn tent, maar ook hij draait door. Kinderen trappen ballen in de hoop op mooie prijzen. De exploitant hoopt dat het komende nacht rustig blijft. Ook met de groep jeugd die al meerdere avonden ruzie zoekt en maakt in Uden.

Ook andere exploitanten op de kermis, die tot en met zondag duurt, hebben schrik. "Nu waren het deze, vannacht kan het hier zijn. Je weet het niet", zegt Anjozette Roulaux, die vanuit haar suikerspinkraam uitkijkt op het getroffen voetbalspel.

Volledig scherm
Roetresten op draaimolen van Johnny van Dam © Paul Driessen

Oss, Uden e.o.