Volledig scherm
Dymphie Theijssen (links) en Monique van den Broek met hun mannen bij de container voor Tanzania. © Franka Willems-Netten/BD

Gezinnen uit Veghel willen hulp blijven bieden in Tanzania

UDEN/VEGHEL - De grote container bij de St. Petruskerk in Uden gaat na zaterdag met een vrachtwagen en boot naar Tanzania. De container is dan gevuld met verband, spuitjes, veel school- en kantoorartikelen, oude brillen en materiaal van het klooster van Carolus Borromeus (CB).

De laatste zusters van het klooster naast zorgcentrum St. Jan in Uden zijn namelijk naar het hoofdklooster in Den Bosch vertrokken. Afgelopen week ontmantelden Rob en Monique van den Broek en Leo en Dymphie Theijssen uit Veghel de kapel en de andere ruimtes.

Virus
Vijf zusters van CB zijn in 1985 in het gebied Mtinko in Tanzania een missiepost begonnen en realiseerden er een ziekenhuis met 100 bedden, zorgden voor een klooster en scholen, maar ze kunnen niet zonder steun. De tante van Rob van den Broek, Zuster Elisabeth van den Broek, vroeg haar familie om hulp. Na 50 gevulde containers nam Van den Broek een kijkje in Tanzania en was onder de indruk. ,,Zijn reactie was dat hij nooit meer iets wilde weggooien, omdat ze er alles kunnen gebruiken”, aldus zijn vrouw Monique. Ook zij raakte besmet met het virus en toen het stel 29 jaar geleden op de Bunders in Veghel kwamen wonen staken ze buren Theijssen aan.

De bevolking in het gebied van Mtinko bestaat uit herders en boeren die een zwaar bestaan hebben. De kinderen gaan heel graag naar school. Er zijn nog veel schoolspullen nodig, maar de twee stellen zouden de kinderen ook graag dagelijks via de eigen bevolking een warme maaltijd willen aanbieden.

Er blijft nog veel werk aan de winkel. Het virus is daarom blijvend verwachten Monique en Dymphie.

Volledig scherm
Een school in Tanzania.

Oss, Uden e.o.